Glen Keith 1995 23yo (Berrys Own Selection, Berry Bros & Rudd) 48,6%

Berrys Own Selection heter en whiskyserie ifrån Berry Bros & Rudd och som är en av de första oberoende buteljerarna som har hållit på sedan 1909. I början av juni (7:e) släpps två exklusiva buteljeringar med whisky ifrån Glen Keith på endast 120 st flaskor av vardera i vissa utvalda butiker (s.k TSE-släpp) runt om i Sverige och där varje ingående fat noggrant har valts ut av av Berry Bros egen expert Douglas McIvor. 

Glen Keith 1995 23yo (Berrys Own Selection, Berry Bros & Rudd) 48,6%
Glen Keith 1993 25yo (Berrys Own Selection, Berry Bros & Rudd) 54,9%
(Tack till Tina och Thomas på Clydesdale för möjligheten att få förhandssmaka på dessa två!!)

Grunden till Glen Keith-destilleriet lades och byggdes 1957 men lades under 1999 i malpåse och stängdes ner under år 2000 men där man sedan återöppnade verksamheten igen under 2013. Man har på destilleriet alltid legat långt framme när det gäller destilleringsteknik och exprimenterade tidig med att datorisera produktionen och var ett av de första som införde gaseldade whiskykpannor och där man även har använt sig utav trippeldestillering och kolonnpannor.

 

Glen Keith 1995 23yo (Berrys Own Selection, Berry Bros & Rudd) 48,6%
 WHISKY: Glen Keith 1995 23yo (Berrys Own Selection, Berry Bros & Rudd)
 STYRKA: 48,6%  DEST. ÅR: 1995  BUTELJERAD: 2019
 REGION: Speyside  TYP: Singelmalt  PRIS: 1.792kr
 DESTILLERI: Glen Keith  SB-ART NR:  40541
 BUTELJERARE: Glen Keith  LEVERANTÖR: Clydesdale AB
 ÖVRIG INFO: 120 btl. till Sverige

 

Mina omdömen: Glen Keith 1995 23yo (Berrys Own Selection, Berry Bros & Rudd) 48,6%

Glen Keith 1995 23yo (Berrys Own Selection, Berry Bros & Rudd) 48,6%DOFT: Mjuk och mycket behaglig doft med ganska mycket toner av äppeljuice. Fräscha toner av ljusa frukter blandas upp med lite vanilj och en lätt maltighet. Doften är helt orökig och ospritig men med lite underliggande god sötma.

SMAK: Härlig whisky som följer på doftens redan inslagna väg. Här möts man av runda, lätt maltiga inslag och där det finns en hel del solmogna äpplen och en viss gräsighet. I smaken upplever jag den som helt orökig och utan några anmärkningar. Ingen beska eller spritighet finns heller att tala om. Vi snackar här hög elegans, välbalanserat och mycket gott!

ESMAK: Mycket svag och understödjande krydda anas i kulissen tillsammans med lite lättare trätoner. Fortfarande dominerad av äpplejuice och liten svag kryddighet. Lite kort kanske… (för detta vill man kunna suga på länge!) 

HELHET: Ja tack! En riktigt god söndagswhisky att gå runt och smutta på i (äppel)trädgården under en solig sommardag eller att avnjuta tillsammans med goda vänner eller mysa med helt alena efter en god middag. En ljus (dock ej spritig!), lättdrucken och härlig Speyside-inspirerad whisky när den är som allra bäst!

Ev. kommentar: Mjukt, runt och mycket (Speyside-)välsmakande är en sammandfattande version av helhetsintrycket jag skulle säga om denna whisky som jag tycker är ganska äppelnyanserad och lätt ”gröngräsig” i sina smaker. Smakas gärna igen! 

TOTALPOÄNG: 17,25 / 20.00 p

[wp_charts title=”glenkeith_23″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20, 5, 25, 25, 25, 20, 25, 10, 0, 5″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 190527 – Varuprov/Sample, Clydesdale
Bildkredit: (Lånad flaskbild) Clydesdale

 
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *