Bergslagens Santa-18 Julmust Cask Finish 51% (x2)

I går släpptes den… kanske årets julwhisky nr 1! 😀

Bergslagens destilleri har med sitt inköpta lager av Grythyttan-whisky nu tagit smaksättning av whisky ett litet steg längre och lanserar nu en av världens troligen första whisky som lagrats på fat som tidigare innehållit fatlagrad JULMUST! 😛 (Musten som använts heter Cajsa Warg och är framtagen ihop med Roberts i Örebro)

Julmusten lagrades först på ett 50 liters ex Sherryfat av Amerikansk vit ek (ex Oloroso sherry) som tidigare innehållit whisky till Sherry Darling serien, i 12 månader. Därefter valdes ett 200 liters ex Bourbonfat med whisky ifrån 2012 som hade bra karaktär och mognad ut. 50 litersfaten med must tömdes ut och fylldes på med denna whiskyn från 2012. Efter 12 månader så blandades 50 liters faten sedan ihop i en blandningstank. Styrkan anpassades till 51% och den buteljerades whiskyn fick namnet Santa -18. Julmusten som inledningsvis låg på fatet togs även till vara och fylldes över till ett stort fat av svensk ek där den nu ligger för att senare kunna buteljeras under 2019.

 WHISKY:  Bergslagens Santa-18
 STYRKA:  51%  ÅR: 2012  ÅLDER: –
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 795 kr (50 cl)
 PRODUCENT:  Bergslagens destilleri  SB-ART NR:   80134
 DESTILLERI:  Grythyttan Whisky  LEVERANTÖR:  Bergslagens destilleri
 ÖVRIG INFO:  Julmust Cask Finish (Oloroso Sherry 50 l, Bourbon, 200 l)

 

Mina omdömen: Bergslagens Santa-18 Julmust Cask Finish 51%

DOFT: Mörkt bärnstensfärgad whisky med en ganska fullmatad näsa. Här finns dadlar, mörk choklad, lite koriander och lite petrolium. Ganska tjockbottnad och murrig doft! Vet man om det så kan man nästan ana lite av julmustfatlagringen…

SMAK: Här är det mera trätoner och ekfatskaraktärer som direkt tar befälet och där det även finns en tilltalande fatbeska i de bakre regionerna. Ta mig tusan om man inte även här kan få lite känning av julmusten ”långt ut i kinderna”. Kul och riktigt gott faktiskt.

ESMAK: Avslutningen har en lätt brännande, orökig, sherrykola-karaktär som breder ut sig lite. 

HELHET: Har man smakat tidigare på whisky ifrån Bergslagens uppköpta Grythyttan-lager så känner man igen sig. Det är ganska brett, fylligt och ekfatsdrivet. Med lättare sherry karaktär. Och JULMUST-smak! :)?

Ev. kommentar: Ännu en i raden lite udda fatlagringstyper som man nu för tiden kan dyka på lite varstans bland alla destillerier och där man ofta försöker laborera lite grann med smakerna. Tycker faktiskt att man lyckats riktigt bra med denna och är ett givet köp för egen del. En kul, svensktillverkad julwhisky, helt enkelt!

TOTALPOÄNG: 15,75 / 20.00 p

Notering: 181023, Sample, Bergslagens

 


 

Mina omdömen: Bergslagens Santa-18 Julmust Cask Finish 51%

DOFT: Sherrykola-doftande whisky med en hel del kryddighet i de underliggande lagren och med hintar av choklad.

SMAK: Ekfatsnyanser som blandas upp med toffekola, choklad och koriander. Har även en lite besktorr nyans som kommer mer mot slutet.

ESMAK: Ganska lång och orökig smak som går åt sherryhållet och som har lite torrhet/strävhet i sig. Gott!

HELHET: Smakrik whisky med hög ekfatskaraktär och där sherrytonerna samspelar bra med den ganska stora (jul)kryddigheten som också ger ett gott avtryck.

TOTALPOÄNG: 15,75 / 20.00 p

Notering: 181023, Sample, AWC ”Höstbox – 2018”
 
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

 

(Visited 36 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *