Mackmyra Special 01 ”Eminent Sherry” 51,6%

Vårt svenska första destilleri Mackmyra och producent av singlemalt startade sin verksamhet år 1999 och där affärsidéen och några av målen har varit att kunna bjuda livsnjutare i Sverige, Europa och övriga världen på whisky producerad i Sverige och som till stor del lagrats på svenska ekfat.

”Mackmyra Special:01 Eminent Sherry innehåller whisky lagrad på handslagna ekfat från Spaniens sherrydistrikt. Vi har själva mättat faten med sherry för att få exakt den karaktär som vi vill ha. Resultatet är en smakrik whisky med kryddig doft och smak av söta varma sultanarussin, torkad frukt, smörkola och rök.”

Mackmyra Special-provning

Som amatörwhiskynörd utan hela sjön att ösa ur med pengar så får man förlita sig till vänner och bekanta och där jag i alla fall har lyckats komplettera upp mitt samplesförråd med några smakprov på några av de första släppen av denna Special-whiskyserie ifrån Mackmyra. Dessa tänkte jag presentera här på min whiskyblogg och när möjligheten finns, varför inte passa på att köra en liten egen whiskyprovning för att kunna smaka och ställa dessa whiskysorter emot varandra. 🙂

Mackmyra Special 01 | Mackmyra Special 02 | Mackmyra Special 03 

Mackmyra Special 01 "Eminent Sherry" 51,6%
 WHISKY: Mackmyra Special 01 ”Eminent Sherry”
 STYRKA: 51,6%  ÅR: 2008 ÅLDER: NAS
 REGION: Sverige  TYP: Singlemalt PRIS: 678 kr
 DESTILLERI: Mackmyra  SB-ART NR:
 PRODUCENT: Mackmyra  LEVERANTÖR: Mackmyra
 ÖVRIG INFO: Sherry Casks

 

Mina omdömen: Mackmyra Special 01 ”Eminent Sherry” 51,6%

DOFT: Ljust honungsfärgad whisky med inslag av torkade frukter, lite aceton och kokade päron. Ytterst lätt rökförnimmelse i utkanten. Vinner med tid i glaset då spritigheten avtar något.

SMAK: Ljust fruktig smak med en del underliggande spritrivighet och några bondkakor. Stor avsaknad av det förväntade sherryinslaget. Även röken är i stort sett borta.

ESMAK: Lätt torrhet mot slutet som är lite fruktspritigt och med några svagt kvardröjande kolatoner.

HELHET: Inte speciellt tilltalande i doften inledningsvis. Mjukar upp sig och blir lite mer fruktig, päronaktig med ett par droppar vatten men släpper även fram lite mera beska.

Ev. kommentar: Drickbart, men inget att längta efter…

TOTALPOÄNG: 12,75 / 20,00

[wp_charts title=”mackmyra_sp01″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20, 25, 20, 25, 20, 20, 20, 25, 5, 20″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 200120, Sample

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 142 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *