Tamnavulin Sherry Cask Edition 40%

Whiskyklubbens 71:a hemliga blindsample-prov bidrogs av medlem HHG och visade sig vara en whisky ifrån Tamnavulin och som betyder kvarnen på kullen på gaeliska, vilket destilleriet har på sin mark. Noterbart kan vara att jag faktiskt lyckades med bedriften att pricka in den! :):)✔

“Tamnavulin Sherry Cask är en single maltwhisky som är destillerad i traditionell enkelpanna, så kallad pot still. Whiskyn lagrades först i tre år på amerikanska ekfat, sedan på tre olika sherryfat om 250 liter (Paez, Tevasa och Vasyma) och slutligen än en gång på amerikanska ekfat.” //Spring Wine & Spirits

Tamnavulin Sherry Cask Edition 40%
 WHISKY: Tamnavulin Sherry Cask Edition
 STYRKA: 40%  ÅR: 2019 ÅLDER: NAS
 REGION: Speyside  TYP: Singlemalt PRIS: 299 kr
 DESTILLERI: Tamnavulin  SB-ART NR: 346
 PRODUCENT: Whyte & Mackay  LEVERANTÖR:
 ÖVRIG INFO:

 

Mina omdömen: Tamnavulin Sherry Cask Edition 40%

SORT: (min gissning) Tamnavulin Sherry Editon

DOFT: Rödlättfärgad whisky som har en lite blandade doftinslag av skyesoffa, sherry. Får även lite vinösa känningar här. Övergräddad varm sockerkaka. Ingen direkt rökighet att tala om. Lite toffekola i botten.

SMAK: Choklad, sultanrussin, honung är återkommande inslag. Ganska lätt munkänsla. Lite vanilj. Gissningsvis inte över 43% och där spritigheten hålls på en lagom nivå.

ESMAK: Medellång med liten efterslängande kanelton som har lite peppar i sig tillsammans med lätta sherry toner.

HELHET: Ganska smakrik men ändå en väldigt lättsam och lågprocentig whisky utan rök. Sherryklingande toner av medelstark karaktär. Med ganska snabba, smådropppiga whiskylegs vilket talar för ganska ung whisky. En Speyside-ig sherrywhisky för vardagsbruk och som passar både nybörjare och mera erfarna whiskylovers. Lite tam men ändå ganska goda smaker.

Ev.kommentar: Är min gissning rätt så är denna whisky riktigt prisvärd.

TOTALPOÄNG: 14,50 / 20,00

[wp_charts title=”tamnavulin_sherrycask” type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”15,10,20,15,20,20,20,25,5,10″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 191231, FAN

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 303 times, 1 visits today)

2 svar på ”Tamnavulin Sherry Cask Edition 40%”

  1. Coolt att du prickade in den. Men du hade då testat den tidigare, gissar jag? Anser du att detta är en av de mest prisvärda om vi säger att budgeten sätts till <400kr?

    1. I ärlighetens namn så hade jag faktiskt inte testat den tidigare men där jag hade sett den som en nyhet på mitt lokala bolag så jag anade att den kunde vara ett alternativ att kanske räkna med. 🙂

      Vad beträffar prisvärdheten så är ju givetvis allt en smaksak men jag tycker själv att man får ganska mycket för slantarna här. Lite tråkigt dock att den bara är på 40% och där man t.ex kan inhandla Bunnahabhain Mòine 46,3% för 389 kr i dagsläget, som dessutom är rökig. Även Glen Moray ligger med flera sorter under 400-strecket och som också kan vara ett gott komplement. Sen finns ju även Ballantine’s nya blended whiskys Miltonduff eller varför inte For Peat’s Sake som har en förhållandevis hög rökighet förhållandevis till sin prisklass. Gillar man Irländs whisky finns ju också t.ex Teeling i en 46-procentig romlagring som kan vara av intresse.

      Just Tamnavulin finns ju nu numera också tillgänglig med en Grenache Wine Cask Edition (som vi i AWC kommer att ha med vid en klubbprovning inom snar framtid) och som också kanske kan fresta smaklökarna lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *