Ardbeg Wee Beastie 5 y.o 47,4%

Dags att presentera smaknoter på ännu ett släpp ifrån Ardbeg-destilleriet och där man utomland nu har börjat kunnat inhandla ännu en rökbomb härifrån och som har givits namnet Wee Beastie. Detta är en whisky som enligt inhämtade uppgifter på nätet tydligen skall bli en del av destilleriets grundsortiment. Med en 5-årig lagringstid på ex-bourbon och ex-oloroso sherry casks är detta en av de yngsta sorterna man har i sin uppställning och där man glädjande nog faktiskt även har angett detta på flaskan.

Som den rökwhiskynörd man är så är detta givetvis riktigt spännande och där jag lyckats vaska fram en liten privat sample för att kunna provsmaka och som denna whiskyposten baseras på. Let’s ride!

Ardbeg Wee Beastie 5 y.o 47,4%
 WHISKY: Ardbeg Wee Beastie 47,4%
 STYRKA: 47,4%  ÅR:  2020 ÅLDER: 5 yo
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: £39
 DESTILLERI: Ardbeg  SB-ART NR:
 PRODUCENT: Ardbeg  LEVERANTÖR:
 ÖVRIG INFO: Fattyp: ex-bourbon, ex-oloroso sherry casks, non chill filtered
Mina omdömen: Ardbeg Wee Beastie 5 y.o 47,4%

DOFT: Det är köttigt, sotigt och en ganska pigg ungdomlig rökighet som först presenterar sig. Här finns det också lite tjäraktiga nyanser och en del söt, vegital fruktighet. Även inslag av vanilj och päron kan anas och där en lite pepprighet kommer fram. Mycket trevligt är en tanke som far genom mitt huvud.

SMAK: Något tamare än förväntat vid första sippen. God, ganska stark och bred rökighet men med lite tunnare kropp är munkänslan jag får. Saknar lite tryck i smaken som känns på gränsen till vattnig. Den sotiga röksmaken däremot gillar jag dessto mer. Med risken att tunna ut den ännu något mer ges den ett par försiktiga droppar vatten men som jag nog tycker lika gärna kunde ha kvittat. Denna dricks med fördel som den är för här är det den ganska kraftfulla röken som man allra helst vill åt! ?

EMAK: Lite torrare och med något mindre sötma ju närmare avslutet kommer. Svartpeppar, lite tjära och fortfarande en hel del sotiga nyanser. Med anis och lite toffee. Kunde gärna ha fått trycka på ännu lite mer för min del!

HELHET: Har smakat yngre whisky som är bättre än det här, både i fråga om smak och även i rökighet. Men det är ändå så pass bra att man vill ha mer och där det mest positiva ligger ligger på röksidan som jag tycker är riktigt trevlig. Tycker att den möjligen saknar lite fyllighet i själva smaken om man skall anmärka på nått och vara ”peatig”… 🙂

Ev. kommentar: Påminner ganska mycket om An Oa. Tummen upp för tydlig åldersangivelse och ett trevligt tillskott i rökavdelningen! ?

TOTALPOÄNG: 16,50 / 20,00

Notering: 200501, Sample, (FAN)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 183 times, 1 visits today)

2 svar på ”Ardbeg Wee Beastie 5 y.o 47,4%”

  1. Hur upplever du denna med exempelvis Ardbeg Corrywreckan? Ja om du provat båda såklart. 🙂 Det är nämligen min favorit, för att den är så rökig och komplex. Är denna rökigare tro?

    1. Hej Johan!
      Värt att komma ihåg kan vara att det enbart var en 3 cl-sample av denna nya 5-åringen jag smakade men där jag helt klart tyckte om själva röksmaken på denna. Fast skulle valet stå emot en Corry så tror jag nog (lite beroende på dagsformen givetvis) att mitt val skulle falla på den sistnämnda och som jag (från minnet) upplever möjligen något lite mer komplex i sin rökighet.

      Fast givetvis kommer man den 1 okt ” att stå där med mössan i hand” och vilja ha en Beastie också! 😉 (…och att kunna blindprovs-testa dom sida vid sida för den mest optimala bedömningen)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *