Big Peat Explorer’s Edition 48%

Douglas Laing’s rökiga blended-whisky Big Peat finns numera i många olika utgåvor världen över och där just denna aktuella Explorer’s Edition är en Travel Exclusive ifrån år 2016 som buteljerats vid 48%.

I vanlig ordning är detta en blended malt och ett sammangifte och ett skoptag av flera single malt whiskys ifrån flera av de tunga rökdestillerierna (Ardbeg, Caol Ila, Port Ellen och Bowmore) som har sin tillverkning ute på den vindpinade ön Islay, som är tillhörande Skottland.

Big Peat Explorer's Edition 48%
 WHISKY: Big Peat Explorer’s Edition
 STYRKA: 48%  ÅR: 2016 ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Blended PRIS: 500 kr (-ish)
 BUTELJERARE: Douglas Laing  SB-ART NR: 
 PRODUCENT: Douglas Laing  LEVERANTÖR: Douglas Laing
 ÖVRIG INFO: # of bottles: 2400, Travel Exclusive, Non Chill Filtered & No Coloring

Mina omdömen/kommentarer: Big Peat Explorer’s Edition 48%

DOFT: Det är lätt att falla pladask och att bara älska denna whisky redan vid första sniffen! Rökta charkuterier, BBQ-sås, tång pch tjära. Lägg därtill både asfalt, utbrunnen brasa och även lite lakrits så börjar doftbilden klarna. Här finns även en fenolisk, lätt etanolaktig ton som också är ganska tydlig och karaktärsbildande.

BIG PEATSMAK: Det som gillas av näsan är också en fröjd för gommen och där lätt oljiga, feta röknyanser sprider en välbehaglig och god smak i hela munnen. Saltstänkta ostronskal och välbalanserad sotighet. Här finns även en något ljusare maltighet/spritighet med inslag av torv och med en ganska lätt beska i botten. Man bara ler…! ?

ESMAK: Den goda och ganska tunga, djupgående rökigheten drar sig långsamt tillbaks och kvarlämnar en varm och värmande smakupplevelse kvar i munnen och där även lite av sötman ligger kvar tillsammans med några sotflagor och även rester av charkuterierna.

HELHET: Detta är ingen allroundwhisky för gemene man eller kvinna. Här finns, trots sin goda balans, en viss brutalitet och en råhet som kräver lite erfarenhet att bemästra och för att framförallt kunna tycka om. Gillar man rökig, heavily peated whisky med lite drag i så är chansen hygglig att man uppskattar denna. Alla andra bör nog följa det vänliga men bestämda rådet att icke göra sig besväret… :)?

TOTALPOÄNG: 17,50 av 20.00 p

Notering: 200501, FAN

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 29 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *