Big Peat Christmas Edition 2020 (Douglas Laing) 53,1%

Årets version av Big Peat Christmas Edition och Douglas Laings blandade singlemalter ifrån några av de stora tillverkarna ute på Islay (Ardbeg, Bowmore, Caol Ila, Port Ellen) finns nu ute och men har ännu inte nått Sveriges gränser, så vitt jag vet. (jag vet ej heller om eller när den ev. gör det). Har därför varit tvungen att i alla fall förse mig med en sample av denna oftast ganska extrema whisky och som jag oftast brukar tycka väldigt mycket om.

Hur bra denna 10:e utgåvan står sig mot de tidigare finns det ju bara ett sätt att ta reda på, nu åker vi! ?

Se alla mina omdömen av tidigare smakade Christmas Edition-versioner av Big Peat:

Big Peat Christmas Edition 2020 (Douglas Laing) 53,1%
 
 WHISKY:  Big Peat Christmas Edition 2020 (Douglas Laing) 53,1%
 STYRKA:  53,1%  ÅR: 2020  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Blended (vatted malt)  PRIS: £55.00
 PRODUCENT: Douglas Laing  SB-ART NR: 
 BUTELJERARE: Douglas Laing  LEVERANTÖR: Douglas Laing
 ÖVRIG INFO: Ardbeg, Bowmore, Caol Ila, Port Ellen, Cask Strength, No Coloring
Mina omdömen: Big Peat Christmas Edition 2020 (Douglas Laing) 53,1%

DOFT: Kraftiga, fenoliska tongångar med inslag av tjära, aska, torv, gummi, grillkorv och tång möter ljus maltighet och en lätt havsbris som har hintar av ostron och saltstänkta klippor. Här doftar det skitig bilverkstad med oljiga verktyg och där det även finns en hel del medicinala inslag. Wow! ?

SMAK: Om än möjligt något ännu mera torvigare, kraftigare och med större tångaktighet. Här finns också en underliggande och något lätt torrbesk ton av halm, aska samt en medicinal nyans som även följer med och som går på djupet tillsammans med en oljig, fenolisk rökighet som kanske inte vid närmare analys är jättebrutal utan är mera fyllig, dov och bred till sin karaktär. Gillar’t!! Här finns kanske utrymme för nån liten droppe vatten men denna vattnar man inte!

ESMAK: Lång och långsamt avklingande torvig smak med en ganska rund rökighet och lite ungdomlig spretighet som livar upp men som ändå har en ganska dov ton.

HELHET: Inget för den veke, skulle jag vilja påstå. Detta kräver sin man eller kvinna att tycka om. Det är torvigt, underbart fenoliskt, lätt medicinalt, torrt och ganska askigt och med en ganska rå men ändå finstämmig ton när så väl smaklökarna efter en liten tid börjat acklimatiserat och vänja sig något. Och givetvis SATAN SÅ GOTT!! Denna heavily peated-whisky suger man lääääänge på! :)?

Ev. kommentar: Gillar man rökwhisky med stark karakär, finns det bara ett läge… Spring och KÖÖÖÖP!!

TOTALPOÄNG: 18,75 20,00

Notering: 201120, Sample

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 26 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *