Big Peat Christmas Edition 2018 (Douglas Laing) 53,9%

Ett smakprov på årets version av Big Peat är alltid en höjdpunkt om man som jag gillar ganska brutalt rökig whisky. Som vanligt är detta en blended malt med ingående sorter ifrån några av Islay’s välkända destillerier – Ardbeg, Bowmore, Caol Ila och Port Ellen ?

 WHISKY:  Big Peat Christmas Edition 2018 (Douglas Laing)
 STYRKA:  53,9%  ÅR: 2018  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Blended  PRIS: £55.00
 PRODUCENT:  Douglas Laing  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Douglas Laing  LEVERANTÖR:  –
 ÖVRIG INFO:  A Showelful Of Islay whisky’s: Ardbeg, Bowmore, Caol Ila, Port Ellen

 

MINA OMDÖMEN OCH BETYG FÖR: Big Peat Christmas Edition 2018 (Douglas Laing) 53,9%

DOFT: 4,75 I vanlig Big Peat-anda ligger det ett tjockt, tätt lager av askiga fenoltoner överst när man luktar på denna magiska blended- Islay. En whisky med sås ifrån flera av dunderrökarna ute på den karga och väderbitna ön. Här finns också doftnyanser som får mig att tänka på en burk med nyöppnad målarfärg och en skyffel med utbrunnen aska som även sätter och tar fram en liten torrhet i svalget. Här finns också lite sälta ifrån rökta charkuterier och inslag av tjära och nylagd asfalt. Doftar ljuvligt! ?

SMAK: 4,50 Den bleka färgtonen vittnar om ett hantverk där man lämnat whiskyn helt naturlig och utan färgjusteringsmedel. En droppe vatten grumlar till utseendet något och släpper fram den Islay-ska dimman i glaset. Smakmässigt är årets version inte fullt så bitig som man tidigare kanske mött. Med mer balans mellan den goda, ganska kraftfulla röken och de lite mera dova, maltiga, murriga undertonerna. Med lite mindre av målarfärgen och mer charkuterier. Beskan är inte brutalstor men har en ganska stor och påtaglig torr svans. Det är riktigt gott och i bakgrunden anar man lite plastiga PVC-inslag som förhöjer. Jag är nöjd! 🙂

ESMAK: 4,50 Eftersmaken upplevs till en början av något lite tamare karaktär med Big Peat-mått mätt. Askiga rökdimmor drar förbi och letar sig ner i svalgets mörka djup för att sedan återkomma och långsamt smeka gommen. En smak man önskar aldrig skall försvinna men där man tyvärr ser slutet ganska tidigt. Åter ligger utbrunnen kolbrasa närmast i tanken över smaknoter och som har liten sotig touch.

HELHET: 4,75 Har man tidigare upplevelser av Big Peat att jämföra med så tycker man kanske att årets version är ganska balanserad och kanske inte fullt så rivigt ungdomlig. På gott och ont. Tycker personligen att smaken är riktigt god och att den ligger perfekt i munnen. Saknar dock lite av det efterföljande trycket. Har man dock kanske aldrig tidigare besökt ön och dykt på dess karaktäristiska rökwhiskys och kanske inte riktigt vet vad som väntar… lycka till!! Men tag god tid på dig och glöm inte att några försiktiga droppar vatten kan vara räddningen.

Ev. kommentar: I den bästa av världar vore det fantastiskt kul att kanske nån gång kunna få veta fördelningen av sammansättningen av whiskysorterna som ingår ifrån de olika destillerierna avslöjad, då man är såååå nyfiken. Gissar att mängden Port Ellen är betydligt mindre än Caol Ila-delen. Av sotig Ardbeg finns det nog en väl portion representerad tillsammans med en grundlig skvätt av något mindre rökiga och härliga Bowmore… Men jag kan ha fel. 🙂

VILL JAG: Köpa den?: ✔ Ge bort i present?: ➖ (nej, denna behåller man själv!! ?) Prisvärd? ✔

TOTALPOÄNG: 18,50 av 20.00 p

Notering: 181126, Sample, (FAN)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 22 times, 1 visits today)

2 svar på ”Big Peat Christmas Edition 2018 (Douglas Laing) 53,9%”

    1. Läste nånstans på nätet att den först var tänkt att släppas till början av December, typ runt 5:e eller 7:e men att den blivit försenad och att det istället troligtvis blir släpp nån gång efter julen. Detta är som sagt obekräftade uppgifter som inhämtats ifrån nätet. (Den finns dock redan tillgänglig via en del utländska sidor om du inte vill vänta)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *