Smokehead Rum Riot 43%

I Amnehärad´s Whisky Club som jag personligen är involverad i kör vi just nu under september månad en liten privat samplesbox att kunna provsmaka på hemma och där klubbmedlemmar och andra inbjudna utomstående gäster i klubbens närhet har fått möjlighet att kunna ta dela av och smaka på två stycken olika whiskysorter – Smokehead Rum Riot 43% och Cotswolds Single Malt Peated Cask 59,3%.

I vanlig ordning när vi kör event som dessa med AWC ges alltid möjlighet att frivilligt under en förutsatt tid kunna inlämna sina personliga poäng och omdömen på klubbhemsidan över de whiskys som vi smakar på. Dessa ingår sedan i klubbens totala sammanställning över de whiskys vi provat och där även våra givna poäng och smaknoteringar publiceras för andra att kunna ta del utav. #spreadthefun

Andra whiskyn ut att smaka för egen del ifrån denna AWC-boxen blir denna nya Caribbean-rom-lagrade whisky ifrån SMOKEHEAD!

Smokehead Rum Riot 43%
 WHISKY: Smokehead Rum Riot 43%
 STYRKA: 43%  ÅR:  2020 ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 44.90£
 DESTILLERI: okänt Islay destilleri  SB-ART NR:
 PRODUCENT: Ian Macleod Distillers  LEVERANTÖR:
 ÖVRIG INFO: Travel Retail Exclusive

 

Mina omdömen: Smokehead Rum Riot 43%

DOFT: Sötrökig doft med en del Islay-karaktär är det första som möter upp. Får förutom en del aska även liten god romkänning på denna. Tycker även ana mig ett litet gipsbandage-inslag här i doften.

SMAK: Ganska jämt fördelad och nervattnad smak är mitt bestående intryck. Här finns goda sötrökiga, lätt askiga tongångar, mindre rominslag och en lite mjukare torvighet fyller ut i bakgrunden och håller den lätt spritiga tonen i schack.

ESMAK: Lite mera framhävd Islay-karaktär kommer åter i eftersmaken och ger att ganska gott avslut.

HELHET: Tycker detta är en trevlig men ganska snäll rökwhisky som gärna hade kunnat få dra på lite mer och våga stå ut lite. Ändå en ganska skön rök/rom-kombo som rullar gott i gommen.

Ev. kommentar:  Kul med ett romlagrat alternativ på whiskyhyllan. Inte heller så dyr dessutom! ?

TOTALPOÄNG: 15,00 / 20,00

Notering: 200908, AWC – ”Höstboxen – 2020”

Lite mer text…

Att kunna skriva omdömen och bedöma whisky (med delpoäng) utefter en given poängskala kan ibland vara ganska svårt och där en utgångspunkt kan vara (och som vi också har i klubben) att man alltid i alla fall kan försöka börja med att sätta en totalpoäng, allt utifrån sina egna referenser. Tycker man att det är gott eller inte gott? Vill man kan man sedan försöka bygga vidare på att försöka betygsätta varje delmoment – DOFT, SMAK, ESMAK och HELHET. 

Ett annat bra tips vid betygsättning (och om man kanske försöker skapa en egen blogg eller liknande med referenser över whisky man smakat) kan också vara att man vid varje delmoment försöker få fram och kunna ange minst tre stycken olika smaker eller dofter som man hittar i den whiskyn man smakar på och därefter kanske försöka beskriva dessa lite mera utförligt. Är det surt, sött eller kanske beskt? Till sin hjälp finns ju även diverse smakhjul/aromatabeller eller liknande, om man kanske fastnar i sitt skrivande eller letar efter specifika smakbeskrivningar att kunna bygga vidare på.

Vad som också kan vara värt att komma ihåg när man läser andras givna whiskyomdömen och poäng om en specifik whisky är ju att allt som skrivs, bra eller dåligt oftast helt utgår ifrån skribentens egna åsikt och som givetvis är helt personliga. Eller färgade av att man kanske jobbar för företaget som handlar med just denna whiskyn. Eller om man som whiskybloggare (som jag själv är) lätt kan hamna i ”beroendeställning” om man kanske fått whiskyn som varuprov/gåva eller liknande… 🙂 #tänkvärt #itsallaboutthemoney #moneyrules #smakenärsomrövenklöven #intelättattvara100%objektiv #varkritisk

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 28 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *