Bergslagens Franska Fat Bordeaux 8 yo 57%

Ifrån Bergslagens Independent buteljeringsserie Franska Fat kommer dagens whisky och som heter Bordeaux. En 8-årig whisky ifrån utvalda franska fat (ex Bordeaux cask, 16 ppm) och som är den tredje och sista i serien av single cask buteljeringar med whisky ifrån forna Grythyttans destilleri som lagrats på fat som tidigare innehållit fransk dryck. (De andra två heter Cognac och Champagne men som jag ej ännu har lyckats kunnat smaka). Detta är en bloggpost byggd på en egeninförskaffad sample-3a!

Bergslagens Franska Fat Bordeaux 8 yo 57%
 WHISKY: Bergslagens Franska Fat Bordeaux
 STYRKA: 57%  ÅR:  2020 ÅLDER: 8 år
 REGION: Sverige  TYP: Singlemalt PRIS: 895 kr (50 cl)
 DESTILLERI: Grythyttan  SB-ART NR: 4081902
 BUTELJERARE: Bergslagens  LEVERANTÖR: Bergslagens
 ÖVRIG INFO: Fattyp: ex Bordeaux cask, 16 ppm, Antal flaskor: 389 st
Mina omdömen: Bergslagens Franska Fat Bordeaux 8 yo 57%

DOFT: Lätt röknyanserad doft med en liten petroleumsvans möter fuktigt trä, och gråkartong. Ganska svårdefinierat innehåll. Kanske även nånting åt choklad/nougat-hållet kan uppfattas tillsammans med nått russin. Mörkt bärnstensfärgad whisky.

SMAK: Lite större rökkaraktär kan hittas i smaken som är ganska torr överlag och där ekiga trätoner bryter fram tillsammans med lite spritighet och en del läderaktig strävhet och en något fatbesk ton. Här finns även ett lite sötare (vinöst) inslag som kan utforskas och där man också kan hänryckas åt de ganska sega whiskylegsen som långsamt drar sig nedåt längs glasets kanter.

ESMAK: Svaga lätta tobaksstråk med choklad/nougat-inslag och liten efterföljande, något torrbesk lädersträvhet avslutar tillsammans med lite kryddighet. Tycker den är lite svårdefinierad i eftersmaken.

HELHET: Lyckas inte helt övertygad mig helt, även om rökigheten har viss potential men där de något träbeska inslagen tillsammans med det något spritiga genomslaget gör att jag tyvärr tappar intresset lite. Men å andra sidan är det ju alltid spännande med lite svensktillverkad whisky (som dessutom kommer ifrån ett numera nedlagt destilleri). Tycker inte den blir bättre med vatten.

TOTALPOÄNG: 13,00 / 20,00

Notering: 2001015, Sample

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 48 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *