Bivrost Niflheim (First Release, Limited Edition) 46%

På den 69:e nordliga breddgraden (i höjd med Tromsö) och vid foten av de majestätiska Lyngalperna i den norra delen av Norge hittar man Aurora Spirit och destilleriet Bivrost. Detta är det nordligaste destilleriet i världen som producerar whisky och där man vid framställningen använt sig av nordiskt korn som fermenterats med hjälp av issmältvatten ifrån glaciären.

Bivrost Niflheim är en 3-årig trippeldestillerad whisky som buteljerats vid 46% och där man med anledning av den arktiska kylan har använt sig av förhållandevis ganska små fat för att skynda på lagringens effekter och där whiskyn lagrats i NATO-bunkrar strax intill det Arktiska havet. Denna första whisky har fått mogna på virgin oak-fat innan den har överförts till first-fill bourbon-fat för att sedan få sin slutgiltiga finish på ex-oloroso sherry-fat. Totalt släpptes det 1622 st flaskor av denna första releasen.

Detta är en bloggpost som bygger på en privat införskaffad sample (3 cl).

Bivrost Niflheim (First Release, Limited Edition) 46%
 WHISKY: Bivrost Niflheim (First Release, Limited Edition) 46%
 STYRKA: 46%  ÅR:  2020 ÅLDER: 3 yo
 REGION: Norge  TYP: Singlemalt PRIS: 883 kr
 DESTILLERI: Bivrost  SB-ART NR: 40456
 PRODUCENT: Aurora Spirit  LEVERANTÖR: Aurora Spirit
 ÖVRIG INFO: Fattyp: virgin oak cask, first-fill bourbon cask och ex-oloroso sherry casks
Antal flaskor: 1622 st
Mina omdömen: Bivrost Niflheim (First Release, Limited Edition) 46%

DOFT: En något dov (new make-)doft som drar lite åt hållet torkad frukt som blandats ut med hö, vanilj och en liten skvätt fotogen och lagts på ekfat. Känns som en något oren whisky som inte riktigt är helt färdig.  Positiva inslag av katrinplommon och söt sirap (kola) i de bakre lagren.

SMAK: En ganska stor del torkad frukt, lite halm, russin och vanilj är några av inslagen i denna whisky. Vill också tillägga smaknoten ”pencil shavings” (avfallet som blir när man vässar en blyertspenna) som jag tycker på pricken är en mycket bra och passande smakbeskrivning. Men även här finns också något lite petrolium-aktigt som inte är helt angenämt och som får mig att rynka lite grann på näsan då det inte riktigt samspelar med den i övrigt lätt peppriga smakbilden som finns.

ESMAK: Kort till medellång med något oljig, lite gråpäron/torkadfrukt-inslag men också även här kan anas en del ofärdiga inslag anas. Nja…

HELHET: En ungdomlig whisky som inte känns riktigt helt färdig och som har en del petroliska och något dunkla inslag i sig förutom massor av torkad frukt. Här finns potential men tycker inte att den är inte riktigt där än. (tycker den bitvis påminner mig lite grann om tidiga Gotland-whiskyn Isle of Lime)

Ev. kommentar: Det är alltid kul och spännande med nya destillerier men detta är ett första släpp av en whisky jag nog personligen kanske hellre skulle spara en tid på whiskyhyllan som en liten whiskytrofé än att öppna och smaka på…

TOTALPOÄNG: 08,00 / 20,00

Notering: 201021, Sample

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 40 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *