Ardbeg Scorch Committee Release 51.7%

Årets nya Committee Release med namnet Scorch ifrån Ardbeg-destilleriet kunde under några sekunder inhandlas ifrån bolaget under en tidig förmiddag i april… (29/4 för att vara exakt). Missade själv detta släpp då min mobiluppkoppling inte direkt var till belåtenhet (tack för det Comviq – kanske dags att bygga ut!!) och där det begränsade antalet flaskor som fanns att tillgå snabbt bokades upp och försvann.

Inte helt oväntat var suget efter dessa droppar som vanligt stort hos Ardbeg-fantaster (och andra flaskflippers) och där man till denna whiskyn åter (och likt till Alligator) använt sig av massivt kolade/brända fat (heavily charred) för att locka och få fram extra karaktär på smakerna som faten avger. För den som ev. vill fördjupa sig mer i detta finns flertalet sidor att finna på google…

Tips! Denna verkar i nuläget finnas tillgänglig att smaka på Ardbeg Embassy (Stockholm) för den som kanske också missade släppet eller som bara är nyfiken på att provsmaka.

Detta är en whiskypost baserad på en sample som privat införskaffats till freddeboos-bloggen.

Ardbeg Scorch Committee Release 51.7%

 

 WHISKY: Ardbeg Scorch Committee Release 51.7%
 STYRKA: 51,7%  ÅR:  2021 ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 1.149 kr
 DESTILLERI: Ardbeg  SB-ART NR: 11558
 BUTELJERARE: Ardbeg  LEVERANTÖR: Moët Hennessy
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Heavy-charred American oak ex-bourbon cask, Non chill-filtered
Mina omdömen: Ardbeg Scorch Committee Release 51.7%

Ardbeg Scorch Committee Release 51.7%DOFT: Feno(l)menal doft med massor av trevliga rökinslag! Här finns sot, aska, jord, makrill, impregnerad slipers, olja, blött järn, gipsbandage, hav, jordkällare och en del fruktighet. Gillar detta och här finns det en hel del att upptäcka och njuta av.

SMAK: God fyllig rökighet som (som sig bör) går på djupet och där jag även tycker att det tillkommit lite svavelkaraktär på den i övrigt fruktiga smaken. Älskar de rökiga nyanserna men där jag möjligtvis upplever att övergången precis mellan smak och rök känns något lite vattnig och (om man skall vara petig) att det även här finns ett aningens surtsyrligt inslag i botten. Kul med den lilla jordigheten som jag också tycker att man kan finna här!

ESMAK: Ett kvarhängande, sotigt och elegant avslut på en mycket god rökwhisky som bjuder på flera av de rätta Islay-elementen i form av djupt rökig torv, aska, svavel, lite kreosot och även lite jordighet. Hittar inte så mycket beska att tala om.

HELHET: För egen del faktiskt något bättre än förväntat och där framförallt rökinslaget är mycket gott och njutbart! Litet minus för den lilla sursyrliga inslaget mot den avslutande finishen men detta känns ändå som en liten ”peat-itess” i sammanhanget. Detta är EN GOD Ardbeg – punkt. 😍👍😄

TOTALPOÄNG: 17,75 / 20,00

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av freddeboos 🇸🇪 (@freddeboos)

Vad tycker andra whiskybloggare om samma whisky:

| William’s Whisky Database | Malter Magasin | Livets Goda | 

Notering: 210514, Sample, (TTO)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 81 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *