Harviestoun Brewery Ola Dubh Special 12 Reserve Highland Park Whisky Casks 8%

Så har det blivit dags att smaka ett öl som har lagrats på fat som tidigare använts till att producera whiskyproducenten Highland Parks 12-åriga maltwhisky och som placerar sig nånstans under kategorin Imperial/Porter & Stout. Detta är för övrigt mitt första testade öl ifrån Harviestoun och som är ett oberoende bryggeri beläget i centrala Scotland (Stirling, Alva). 

”Smakrik, maltig, något rökig öl med liten sötma, inslag av fat, pumpernickel, katrinplommon, mörk choklad, kaffe, valnötter, vanilj och lakrits” /Sb

Mitt omdöme: Harviestoun Brewery Ola Dubh Special 12 Reserve Highland Park Whisky Casks 8%

Harviestoun Brewery Ola Dubh Special 12 Reserve Highland Park Whisky Casks 8%Kavring, vörtbröd, espressokaffe och choklad är några av de mest påtagliga och tydligaste inslagen som jag tycker kommer fram mest i detta whiskylagrade öl. Det har även har en del rostade malttoner i sig samt en hintar ifrån whiskyfatens påverkan. Man kan även ana en del plommonsötma redan i doften.

Munkänslan är (och som också av namnet antyder Ola Dubh = Black Oil på gaeliska) lätt krämig/oljig och har en ganska hög sötma i sig. Personligen tycker jag att smaken av typen kavring drar längsta strået och utmärker sig mest. Hade kanske hoppats att whiskygenomslaget skulle varit ännu mer tydligare, även om man kan ana att det finns där tillsammans med den svagt mjuka vaniljen.

Hade jag jag kunnat urskilja Highland Park-inslaget vid en blindprovning? Tveksamt – men ändå en riktigt god porter/stout/imperial och som jag tycker har de rätta elementen med mycket smak och med en mjuk, rund karaktär utan alltför stort spritinslag. Ja tack, detta smakas gärna mera av – när man har råd! 😉

★★★★★★★☆☆☆ 7/10 p

RÅVAROR: 
OG
: – | FG: – | IBU: -| EBC: – (Vad betyder förkortningarna?)
Mer info: Säljstart 13/4 – 2021, Tillfälligt sortiment

Notering: 210426, FAN – Se alla smakade ölsorter

  SORT: Harviestoun Brewery Ola Dubh Special 12 Reserve Highland Park Whisky Casks 8%  SB ART.NR: 10786
  TYP: Porter och stout/Imperial   STYRKA: 8%
  PRIS: 44,90kr (330 ml)  LAND:
  PRODUCENT: Harviestoun Brewery
 LEVERANTÖR: Två Feta Grisar AB
  God (Verkligen intressant och här händer det trevliga grejer)
 

Rating: ★★★★★★★☆☆☆ 7/10 

 

 

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

 

(Visited 82 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *