Ardbeg Traigh Bhan (Batch 3) 19 y.o 46,2%

Ifrån en strand på Islay har Ardbegs nysläppta och tredje whiskyutgåva Traigh Bhan lånat sitt namn och där betydelsen blir något i stil med  “white soft sands that sing beneath your feet”. Detta är som sagt den tredje batchen av denna lagringen och som är en mix på Amerikanska ekfat och ex-Oloroso sherry-fat.

Huruvida ’den vita mjuka sanden sjunger under mina fötter’ återstår väl bara att se när det nu, efter en liten runtur och promenad i den natursköna miljön hemmavid har blivit dags att ge sig på ett smakprov av denna singlemalten. En Islay-whisky som av mig har ganska högt ställda förväntningar på sig och där jag redan vid den första utgåvan (som kom 2019) gav den 18,00 av 20,00 p. Spännande! 😛

 WHISKY: Ardbeg Traigh Bhan (Batch 3) 19 y.o 46,2%
 STYRKA: 46,2%  ÅR: 2021 ÅLDER: 19 y.o
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 1 999 kr
 DESTILLERI: Ardbeg  SB-ART NR: 41067
 PRODUCENT: Ardbeg  LEVERANTÖR: Moët Hennessy Sverige
 ÖVRIG INFO: Fattyp: amerikansk ek-, oloroso och sherryfat, 

Mina omdömen: Ardbeg Traigh Bhan (Batch 3) 19 y.o 46,2%

DOFT: Inbjudande fruktrökig doft med en viss köttighet och med ett citrusinslag som möter torkat gräs (hö). Ganska fruktsöt doft med en svagt askig och medföljande underton. Mycket trevlig men kanske något mindre torvigt rökigare än förväntat.

SMAK: Elegant, subtilt och rökigt välbalanserat. Fräscht, gott men också samtidigt ganska nedvattnat, nästan på gränsen till vattnigt men där en del av den goda askiga och lite sursyrliga rökigheten räddar upp smakbilden något.

ESMAK: Lätt citrusaktig med lite askig fruktrökighet som försöker hålla sötman i schack men som ganska snart förlorar den kampen. Gott men ändå lite av en besvikelse då jag hade hoppats på mer… känns återigen lite för urvattnad och nästan lite blaskig och där man (jag) saknar djupet och den mullrande Ardbeg-tyngden.

HELHET: En finstämd whisky där jag tycker man saknar lite av det klassiska dundertrycket ifrån den oftast magiska rökigheten och där man istället bjuds på en lite mera fruktinriktad smakupplevelse med lätta bourbonfatsinslag och där man får anstränga sig en del för att hitta något som påminner om oloroso-sherry-lagringen. Upplever att den har en något sursyrlig karaktär med en viss sötma och är ganska god men kanske inte riktigt lyckas uppbringa den förväntade (och mera rökiga) smakbilden jag hade hoppats på.

TOTALPOÄNG: 17,00 / 20,00

 

Notering: 211022, sample

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 125 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *