Kilkerran Port Cask 8 yo 57,9%

Whiskybloggen har i dagarna fått den äran att provsmaka ett par kommande whiskys ifrån Kilkerran (denna portvinslagrade samt en sherrylagrad) och som för allmänheten kanske är ett något lite mindre känt destilleri ifrån Campbeltown. Detta ligger strax intill det lite mer kända Springbank och som man delar många funktioner med samt även ägare.

”Destilleriet grundades 1872 av William Mitchell. Rund 1920 bytte destilleriet ägare några gånger och 1925 så lades produktionen ned. Man har försök att öppna destilleriet igen några gånger. Tredje gången gillt så lyckades man i Novmember år 2000 ta över byggnaderna och sedan började man byggandet av det nya och 7 mars 2004 så producerades det sprit igen. Namnet Glengyle var upptaget så man döpte sin whisky till Kilkerran som är det första namnet på Campbeltown där destilleriet ligger.”

Detta är en 8-årig whisky som har fått sin smak av en lagring på Portvins-fat och som enligt leverantören Clydesdales hemsida fått ett något senare lanseringsdatum än planerat pga. förseningar i produktionen. Men nu är den äntligen här och släpps på Sb som en webblansering och som är öppen för online-bokning mellan 19 maj 2022, kl 10:00 och 22 maj 2022, kl 23:59.

Detta är en whiskypost baserad på en sample som freddeboos-bloggen har erhållit gratis.

Kilkerran Port Cask 8 yo 57,9%
 
 WHISKY: Kilkerran Port Cask
 STYRKA: 57,9%  ÅR: 2022 ÅLDER: 8 yo
 REGION: Campbeltown  TYP: Singlemalt PRIS: 758 kr
 DESTILLERI: Glengyle  SB-ART NR:  41118
 PRODUCENT: Mitchell’s Glengyle  LEVERANTÖR: Clydesdale AB
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Port Cask, Antal flaskor: 258 st
 
Mina omdömen: Kilkerran Port Cask 8 yo 57,9%

KilkerranDOFT: Söt, portvins-klingande doft med mycket trevliga inslag som påminner om dadlar, rusisin mörka bär och där även höga fatstyrkan hjälper till att boosta dofterna. Gillar även den lätt rödlätta färgtoningen som denna whiskyn har och som ger ett inbjudande intryck.

SMAK: Det lite lätt fatsträva munkänslan ifrån portvinet ger smaken direkt en ganska distinkt inriktning och där man snabbt kan ana vart denna intressanta resan bär hän. Mjuk men ändå kraftfull. Röda och mörka bär, dadlar och liten sirapston

ESMAK: Med lättare och något mer framväxande fatbeska mot den senare och avslutande delen. God, fyllig sötma.

HELHET: En mycket trevlig portvins-nyanserad whisky som bjuder på flera intressanta smaknivåer. Här finns (ovattnad) en liten tuffhet som ger lite gott motstånd i munhålan men som samtidigt även är väldigt mjukt balanserad.  Denna kan med fördel drickas neat, dvs helt ovattnad och där jag då tycker att smaken blir som fylligast. (i glaset till vänster i bild)

TOTALPOÄNG: 17,75 / 20,00

Notering: 220509, Sample/Varuprov, Clydesdale

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 34 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *