High Coast Whisky Founders’ Reserve 11 yo 50,3%

Singlemalts-whiskyn Founders’ Reserve har lanserats exklusivt för High Coast Whisky’s nyhetsbrevsprenumeranter och är skapad av grundarna (Mats de Vahl, Per de Vahl, Jan Sahlén, Anders Jonasson, Per Rydberg och Thomas Larsson) av destilleriet.

Detta är en whisky som lagrats både på bourbonfat och ny amerikansk ek som har en lättare rökighet (8,6 ppm). Denna destilleriets första 11-åriga whisky är helt naturligt färgad och ej heller kylfiltrerad.

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad sample till freddeboos-bloggen.

High Coast Whisky Founders’ Reserve 11 yo 50,3%
 
 WHISKY: High Coast Whisky Founders’ Reserve
 STYRKA: 50,3%  ÅR: 2022 ÅLDER: 11 yo
 REGION: Sverige  TYP: Singlemalt PRIS: 1095 kr (50 cl)
 DESTILLERI: High Coast Whisky  SB-ART NR:  (dolt)
 PRODUCENT: High Coast Whisky  LEVERANTÖR: High Coast Whisky
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Bourbon och ny amerikansk ek (8,6 ppm) – Antal flaskor: 2009 st
 
Mina omdömen: High Coast Whisky Founders’ Reserve 11 yo 50,3%

High Coast Whisky Founders’ Reserve 11 yo 50,3%DOFT: Väldoftande maltwhisky där inslag av gräddkola, söta äppletoner, sågspån och lite vanilj kan hittas. Mycket trevlig doft som inte gör bort sig. Här kan också en lätt torvrökig ton anas, fast som då ligger lite längre bort och som kommer in lite smygande. Kanske även några gula plommon och där lite mer toner av ekträd växer fram med tid i glaset.

SMAK: Fyllig, söt smak med inslag av mogen frukt, krusbär, kokade äpplen och med en inledande liten syrlighet, typ harsyra. I de underliggande lagren anas mera träighet, ekfat och florsocker. Med en lättare tam rökighet och mjuk vanilj.

ESMAK: God sötma och ganska ihållande men där det även finns en viss fatbeska som också letar sig fram mer mot slutet. Får även en liten negativ gråkartong-känning bitvis men där även det lite syrliga fortfarande ligger kvar och piggar upp denna förhållandevis mjuka och lätt dova whisky.

HELHET: En ganska god och intressant whisky med många olika nyanser att upptäcka, ta del av och utforska. Gillar mest den mjuka gräddkolavaniljen och det lite krusbärssyrliga som finns i den. På min minussida hittas kanske något lite av det träfatsbeska inslaget och gråkartongen. Mer av den trevliga rökigheten hade ju självklart inte heller gjort nått för min del. Tappad på 50-cl flaska men kostar som en stor…

TOTALPOÄNG: 15,75 / 20,00

Notering: 230228, Sample, (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 161 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *