Benromach Contrast: Organic (2014) 46%

På utvalda SB-butiker och från webblagret släpps idag fredagen den 1 dec. denna Benromach Contrast: Organic (2014) 46%. Detta är världens första certifierade organiska singelmalt whisky, sedan 2006.

freddeboos.se - sample/varuprovMin whiskyblogg har förärats med ett provsmak på några droppar av denna Speyside-whisky lagom till lanseringen och där 2300 st flaskor finns tillgängliga så här inledningsvis. Medföljde gjorde även två samples New Make (organic + original) och där det här framöver skall bli riktigt spännande och roligt att kunna få jämföra det orökta Organic-destillatet av lokalt odlad malt med det rökta (10-12ppm) Benromach Original. #staytuned! 

(Detta är en whiskypost baserat på ett gratis sample/varuprov som inkommit till freddeboos.se-bloggen)

Benromach Contrast: Organic (2014) 46%

 WHISKY: Benromach Contrast: Organic
 STYRKA: 46% FATAD: 2014  ÅR: (9 år)
 REGION: Speyside TYP: Singlemalt  PRIS: 599 kr
 DESTILLERI: Benromach SB-ART NR: 145
 PRODUCENT: Benromach LEVERANTÖR: Symposion AB
 ANTAL FLASKOR: 2300 st (inledningsvis) DATUM: 1/12 – 2023
 FATTYP: 250 liters nya ekfat, American White Oak (Quercus alba). 
Mina omdömen: Benromach Contrast: Organic (2014) 46%

DOFT: Vanilj möter fyllig och mogen maltighet med inlag av mjuk och kryddig ek och gräddkola. Här finns också hintar av mörka bär, anisfrö, torkade dadlar och lite apelsinskal i utkanten.

SMAK: Rund, mjuk och balanserad orökig smak där maltsötman kommer bra överens med den underliggande fatbeskan och den lätta pepprigheten. Med hintar av gräddnougat och vanilj.

EFTERSMAK: Ett ganska runt, mjukt och gott avslut som också har en del pepprighet i sig och som dröjer sig kvar en längre stund i munnen. Här finns ingen större beska att tala om.

HELHET: En genomgående god och trevlig whisky! Möjligen kanske att man skulle vilja haft denna i något högre buteljeringsstyrka för att kunna låta den ta för sig ännu mer i munnen. 😉

TOTALPOÄNG: 16,00 / 20,00 

I YouTube-filmen berättar Distillery Manager Keith Cruickshank och bonden Gordon Morrison på Auchlunkart Farm, som levererar det ekologiska kornet till Benromach Organic, om deras tio år långa samarbete:

Destillation: Två ångeldade pannor. Lökformad wash still laddas med 7 500 liter vört som ger 2 500 liter low wine med en alkoholhalt på 20–23%.

Panna: Lökformad Spirit still (med boiling ball) laddas med 5 000 liter. 20 minuter foreshots.

Cutting points: 73%–60,8% ABV. Ger 900 liter new make med alkoholhalt på cirka 70 %.

Vatten: Vatten från Chapelton Spring, Romach Hills

Fat: 9 års lagring på 250 liters nya ekfat, American White Oak (Quercus alba)

Jäst: Kombination av Distiller’s och Brewer’s yeast

Malt: Orökt malt av certifierat korn (Concerto) som odlas vid Auchlunkart Farm i orten Keith, knappt 5 mil öster om destilleriet.

Angels share: 2–3% årligen

Notering: 231201, Sample/Varuprov, Symposion

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 451 times, 2 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *