Mosgaard Organic Single Malt Port Wine Cask (Batch 2) 48,3%

Den danska whiskyn Mosgaard Organic Single Malt Port Wine Cask (Batch 2) 48,3% är framställd på ekologisk kornmalt och där man har byggt om gamla portvinsfat till små kvartsfat. Till de nya faten har man blandat stavar från Rubyfat och Tawnyfat. Malten är mältad och bryggd helt enligt destilleriets egna och optimerade specifikationer för att kunna få fram god sötma och mjukhet och med härliga frukttoner – smaken av fynsk Single Malt Whisky!

Vid Torsdagens event och Meet-provningen ”En tredjedel världswhisky, en tredjedel speyside, en tredjedel highland.” och där @jimtorarp (en av whiskyentusiasterna bakom Kneippen Whisky) stod som värd och arrangör så fanns denna med vid onlineprovningens lineup. En whiskyprovning med totalt 13 st deltagare och där whiskyn provades helt blint och där vi som inledning fick försöka (med viss härledning och lite hjälp av jim) ifrån vilken av temats kategorier som varje aktuell smakade whisky tillhörde och kom i från. Ett riktigt trevligt och spännande upplägg och samtidigt ganska svårt men också givande!

Vid denna provningen var detta en ”världswhisky” och där samplesstorleken på whiskyn som provades var 3 cl. (I vanlig ordning sparades lite för min del av varje whisky för att i efterhand kunna gå tillbaka och kanske addera fler smaknoter och ev. poängjustera något . Under själva provningarna kan det bli lite ont om tid att hinna skriva ned allt och där man helst vill vara delaktig i allt vad som sägs och diskuteras kring varje whisky).

Mosgaard Port Wine Cask 48,3%

 WHISKY: Mosgaard Organic Single Malt Port Wine Cask 
 STYRKA:  48,3%  ÅR:  2020  ÅLDER:
 REGION:  Danmark  TYP: Single Malt  PRIS: ca. 650 kr
 DESTILLERI:  Mosgaard  SB-ART NR:  –
 PRODUCENT:  Mosgaard  LEVERANTÖR:  Mosgaard
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Port Wine Cask, Batch 2
Mina omdömen: Mosgaard Organic Single Malt Port Wine Cask (Batch 2) 48,3%

DOFT: Lite kryddig sherry(?)karaktär i doften på denna som också har en del ekiga inslag. Kan även ana stråk av torr mörk choklad(?) och en del sötma.

SMAK: I den fylliga smaken hittas en ganska hög sötma samt en del torrare portvinsnyanser, ganska höga ekfatstoner och svaga inslag av grapefrukt(?). Uppfattar även en lättare syrlighet och en del kryddighet.

EFTERSMAK: Lite syrlig sötma hittas även i de efterföljande tongångarna samt där även en torrare ekfatsbeska och en del kryddighet fortfarande ligger och lurar.

HELHET: En helt ok och medelfyllig whisky med trevlig karaktär som drar åt ganska mycket åt portvinshållet. Kanske något lite för hög ekighet för att jag skall gilla den fullt ut.

Ev. kommentar: Mitt första möte och whisky ifrån detta distilleriet – kul!

TOTALPOÄNG: 14,75 / 20,00

Meet-provning – ”En tredjedel världswhisky, en tredjedel speyside, en tredjedel highland.” – av @jimtorarp Meet-provning – ”En tredjedel världswhisky, en tredjedel speyside, en tredjedel highland.” – av @jimtorarp Meet-provning – ”En tredjedel världswhisky, en tredjedel speyside, en tredjedel highland.” – av @jimtorarp

Meet-provning – ”En tredjedel världswhisky, en tredjedel speyside, en tredjedel highland.” Mina poäng
WHISKY 1: Lambertus Belgian Single Grain Whisky 10 yo 40% – (whiskybase) 08,00/20,00 p
WHISKY 2: Mosgaard Organic Single Malt Port Wine Cask (Batch 2) 48,3% – (whiskybase) 14,75/20,00 p
WHISKY 3: Gordon Machphail Glenrothes ”The Whisky Mercenary” 13yo 50% – (whiskybase) 15,00/20,00 p
WHISKY 4: A.D. Rattray Ben Nevis 8yo Cask #1939 58.5% – (whiskybase) 15,50/20,00 p
WHISKY 5: SMWS 35.342 ”Sapid synthesis of sweetness and spice” 10yo 61,3% – (whiskybase) 15,75/20,00 p
WHISKY 6: That Boutique-y Whisky Company Ardmore (Batch 2) 14yo 49.1% – (whiskybase) 14,75/20,00 p

Notering: 231012, ”En tredjedel världswhisky, en tredjedel speyside, en tredjedel highland.” – hostad av @jimtorarp

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 25 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *