Kilchoman Vintage 2007 46%

Från gården Rockside på Islays västkust och det relativt nybyggda destilleriet Kilchoman (där det första whiskyfatet fylldes så sent som i slutet av 2005) kommer denna rökbomb. Detta är en whisky med påtaglig rökkaraktär och som kan hittas i Clydesdales breda sortiment och som släpps på Systembolaget den 1 nov.

kilchoman_vintage_2007 kilchoman_vintage2007

 WHISKY:  Kilchoman Vintage 2007
 STYRKA:  46%  ÅR: 2013  ÅLDER: 6
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt  PRIS: 769 kr
 DESTILLERI:  Kilchoman Destillery
 LEVERANTÖR:  Clydesdale AB

 

DOFT: 4.75 Havskustkänsla med tång och doften av 5 nytjärade ekor på rad. Svavel, träkol och aska möter svag nyans av citron och en fräschig maltighet. Man anar saltstänket från klipporna och de nötta hamparepen på botten av träbåtarna… Detta är så bra att man knappt vill ta bort näsan från glaset! 🙂

SMAK: 4.50 Intrycket man hinner få under de första två inledande sekunderna känns först något tamt men med en ganska stor maltighet… innan det efterföljande mullret med de mörka och rökiga tongångarna dundrar fram från botten av djupet! Detta är en underbar rökwhisky med en härlig karaktär! Svavel och aska är de dominerande inslagen och som hittas även på smaksidan i denna unga och fantastiska 6-åring. (Skall man vara petig så är det nästan att man skulle vilja haft den med en något högre buteljeringsstyrka än ”bara” 46% och detta enbart för att, om möjligt, kunna klämma ur de sista smakbitarna ur denna otroliga smakpaletten) 

ESMAK: 4.75 Vågar påstå att denna är en whisky med en av de längsta eftersmakerna i hela whiskyvärlden… Dova, tunga och riktigt goda rökslingor som långsamt cirklar runt i svalget och som man kan suga på riktigt länge, länge!  

HELHET: 4.75 Tillhör man skaran som gillar mycket smakrik rökwhisky med tungt och väldigt påtagligt rökinslag så är detta så nära himlen man kan komma… Alla andra rekommenderas att ”icke göra sig besvär” eller späda med ytterligare några droppar vatten. 😉 Som jämförelse tycker jag personligen att denna är aningens mindre rå än 2006:an och med lite mer finess. Ett givet val för rökwhiskyälskaren! 

ClydesdaleTOTALPOÄNG: 18,75 p

Notering: 131025, Varuprov/sample (Clydesdale)

[Musiktips:]

Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 46 times, 1 visits today)

2 svar på ”Kilchoman Vintage 2007 46%”

  1. Wohoo… ojoj… vilken wirre!
    Sjävklart köp till min Kilchoman samling 🙂
    Har ju inte missat någon buteljering från dem ännu så det blir ju ett måste att köpa denna med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *