Big Peat X-Mas 2014, Douglas Laing, 55,7%

Från ”The Blender Bottler and Malt Master” Douglas Laing & Co och sedan år 2011 så kommer det också i år ut en dunderrökare i Big Peat-serien och som är en ”Vatted Malt” och en skopblandning av whiskys ifrån Islay-destillerierna Ardbeg, Caol Ila, Bowmore och Port Ellen. Varje buteljering görs i batcher om ca. 10 fat. Denna blir tillgänglig för oss svenska konsumenter via Sb’s tillfälliga sortiment den 17 nov. och priset är 659 kr.

I vanlig ordning så är det Clydesdale AB som står som importör för denna och där jag fått den stora äran att i förhand få provsmaka några centiliter av den kommande nyheten(Stort tack till Tina Sundblom på Clydesdale för detta!) Se fler inkomna varuprover.

bigpeat_2014
 WHISKY:  Big Peat X-Mas 2014
 STYRKA:  55,7%  ÅR: 2014  ÅLDER: –
 REGION:  Islay  TYP: Vatted Malt  PRIS: 659 kr
 DESTILLERI:  –  SB-ART NR:   11243 (TS)
 PRODUCENT:  Douglas Laing & Co  LEVERANTÖR:  Clydesdale AB

Mina omdömen: Big Peat X-Mas 2014, Douglas Laing, 55,7%

BigPeatXmas2014btlDOFT: 4,75 Med inslag av plastig fenol och liten touch av aceton och med sina underbart söta och rikt doftande och sotiga röktoner kan man sitta och sniffa på denna hur länge som helst! I botten finns ekfatinslagen som bjuder på svag vaniljton och detta är så nära Himmelriket man kan komma! 🙂

SMAK: 4,75 Smakar som doften fast gånger två (x2)!! En whisky som är mycket svavelinspirerad och har de mycket goda inslagen av nyeldad brasa och där en liten sötare och mjukare ton håller sällskap under hela resan. Väljer man att vattna (ej nödvändigt!) anas ett något lite beskare inslag.

ESMAK: 4,50 Som mullret av kraftfull åska som drar sig bort i horisonten under en varm sommarkväll ligger rökdimmorna och smaken ifrån denna kvar länge i munhålan och där längden på eftersmaken ligger en bra bit in på skalan ”lång”. Denna kan man gotta sig med och suga på länge! 😀

HELHET: 4,50 För att man över huvudtaget ska gilla detta så bör man på förhand veta hur en whisky ifrån Islay-ön smakar och har man ej tidigare testat nån rökwhisky så bör man kanske inte gå ”all-in” med sina julklappspengar på denna. Gillar man däremot denna typen av kraftfull rökwhisky och så finns det bara ett alternativ… KÖÖÖÖP!! (frågan är om inte detta kan vara ett av de bästa ”Big Peat”-släppen hittills och där jag kommer försöka bli en av dom som lyckas knipa nån av denna begränsade upplagan)

TOTALPOÄNG: 18,50 / 20.00 p

Notering: 141019, Varuprov, Sample (Clydesdale)

Clydesdale[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 13 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *