Big Peat Christmas Edition 2021 Douglas Laing 52,8%

Hade i vanlig ordning först tänkt att öppna och provsmaka denna i juletid men där det inte riktigt hanns med i allt julståhej utan den har snällt fått bida sin tid. I går kom det åter lite snö och som la sig på den tidigare bara marken och där vinterkänslan återuppstod och så även suget efter en riktigt god stänkare med rökwhisky… Denna har jag längtat efter att få bekanta mig med! 😛

Big Peat är en blended malt ifrån Douglas Laing-familjen och som vanlig är buteljerad vid fatstyrka och som är fri från färgämnen och dessutom ej har genomgått nån kylfiltrering för att behålla alla smaker.

”Big Peat is a marriage of Single Malt Scotch Whiskies only from the island of Islay. With Caol Ila spirit bringing sweetness, Bowmore the perfect balance, Ardbeg a medicinal, earthy quality and Port Ellen, a degree of elegance, Big Peat represents all that is Islay in a bottle.” //Douglas Laing

Big Peat Christmas Edition 2021 Douglas Laing 52,8%

 WHISKY: Big Peat Christmas Edition 2021
 STYRKA: 52,8% ÅR: 2021  ÅLDER: NAS
 REGION: Islay TYP: Blended  PRIS: 699 kr
 BUTELJERARE: Douglas Laing SB-ART NR: 54648
 PRODUCENT: Douglas Laing LEVERANTÖR: Altia Sweden AB
 NON-CHILL FILTERED: NATURAL COLOR:
 ANTAL FLASKOR: FENOLHALT:
 INFO: Ardbeg, Bowmore, Caol Ila, Port Ellen
SÄLJSTART: 23/11 – 2021
Mina omdömen: Big Peat Christmas Edition 2021 Douglas Laing 52,8%

DOFT: Ljus maltighet med förvånansvärt liten ”heavilypeatiness” i doften. Visst den finns den där men känns nästan lite utraderad mot vad man oftast brukar hitta här. Liten askig ton av utbrunnen brasa, något tjäraktig och till viss del även lite spritig är mina första intryck. Givetvis gott men ändå lite tamt.

SMAK: Betydligt eller rättare sagt BETYDLIGT bättre klipp i smaken som känns mera BOLD och fullmatad med BIG PEAT-karaktäristiska godsaker. Sotig skorstensinsida, rökt fisk, bbq, tjära, ostronskal, havssalt, tång och en hel del rökt torv kan hittas direkt i denna blandade malt ifrån några av Islay’s stora rökwhiskyproducenter. Färgnyansen är som vanligt relativt ljusgul, ja nästan på gränsen till ofärgad vilket ju å andra sidan inte påverkar själva smakbilden det minsta. Snarare tvärt om – this is the real deal! 

Big Peat Christmas Edition 2021ESMAK: När det första mullret lagt sig efter de inledande sipparna och alkoholen tagit smaklökarna lite mer som gisslan känns smakupplevelsen ändå som ganska avrundad, förfinad och kanske inte lika framfusig. Detta är en rökwhiskykaramell som man vill mysa med länge.

HELHET: I min mun (och näsa) kanske inte den bästa Big Peat jag smakat men överlag ändå ganska nära mina högt ställda förväntningar. Man får dock lite känslan av att proportionerna av den ingående fatmixen och de olika destilleriernas påverkan med tid nu har kommit att ändras lite i jämförelse mot de första utgåvorna. (vilket ju ifs också är förståeligt då whisky ifrån ex. Port Ellen blir svårare och svårare att hitta). Riktigt gott och dessutom inte heller vröldyrt!!

Ev. kommentar: Islay-godis och en kul blended maltwhisky som passar fint på alla rökwhiskyälskares hyllor och som till viss del har en ganska rå och lite ruffsig framtoning men som också bjuder på en riktigt trevlig smakkaraktär. Här finns även utrymme för nån eller några droppar vatten för den som kanske känner för det! 

TOTALPOÄNG: 17,00 p av 20,00 p

Notering: 220219, FAN

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av freddeboos 🇸🇪 (@freddeboos)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 100 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *