Spirit of Hven Tycho’s Star 41,8% 2015

Tycho´s Star är namnet på årets whiskyutgåva som lanserades för ett par dagar sedan (1 dec, 2015) ifrån vårt svenska destilleri Spirit of Hven och som har sin verksamhet ute på ön Ven i Öresund. Det är den välkände astronomen Tycho Brahe som också levde på ön under 1500-talet som varit inspiration till namngivningen.

“Whiskyn lagrades på ekfat. 58,2 procent av faten var av hårt kolad quercus muehlenbergii från Missouri (USA), 33,44 procent var av hårdrostad quercus petraea (bergek)från Allier (Frankrike) och 8,36 av medelrostad quercus robur (vanlig ek) från Bourgogne (Frankrike). Quercus är det latinska namnet på träd av släktet ek”
Källa: Systembolaget

spiritofhven_tychosstar14,00
 WHISKY: Spirit of Hven Tycho’s Star 
 STYRKA:  41,8%  ÅR: 2015  ÅLDER: NAS
 REGION:  Sweden  TYP: Single Malt  PRIS: 495 kr
 DESTILLERI:  Backafallsbyn AB  SB-ART NR:   472
 PRODUCENT:  Backafallsbyn AB  LEVERANTÖR:  Backafallsbyn AB
 ÖVRIG INFO:  50 cl, Ekologiskt

 

DOFT: 3.75 En spännande doft som bjuder på både en del sötare inslag av typ vanilj, kokade päron, kanel, honung och ekfat. Vinner på en tid i glaset.Anar också ytterst molnlätta slöjor av rökighet som fort sveper förbi. Fyllig, murrig och med lite kryddiga inslag. Eventuellt lite mörk choklad i utkanten…

SMAK: 3.50 Smakar inte riktigt (lika gott) som den doftar och är något överraskande lätt i sin karaktär. Fruktig halm, mjuka päron och med lite halvsöta, svagt beska inslag. Saknar lite av de dova, murriga som fanns i doften. Goda nyanser av nötig kola har tillkommit mera och väger upp.

ESMAK: 3.25 Avsluter är ganska stillsamt avtagande men har en del peppriga nyanser av kanel som man kan suga på en lite längre stund. Lite bitternyanserad lätt rökighet borta vid horisonten. God men lite tunn.

HELHET: 3.50 Svagt vinös, ganska mjuk och ekologiskt certifierad whisky med väldigt lätt rökkaraktär. Lite mera fyllighet i smaken hittas på min önskelista. Och givetvis finns alltid utrymme för MER rök…! 😉 😀

Ev. kommentar: Riktigt läcker förpackning… (på gott och ont, då priset gissningsvis påverkas något)

TOTALPOÄNG: 14,00 / 20.00 p

Notering: 151202 – (FAN)

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

 

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram 

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *