Big Peat Xmas Edition 2017 54,1%

Från buteljerare Douglas Laing och serien Remarkable Regional Malts kom även i år och lagom till början av december årets Big Peat-version. En ”vatted whisky” (blended singlemalts) med ett innehåll av whiskys ifrån 7 (namngivna är Ardbeg, Bowmore, Caol Ila och Port Ellen) av destillerierna ute på ön Islay beläget strax utanför Skottlands karga och vindpinade kust. 

Av årets version av Big Peat fick 890 flaskor komma till Sverige och där whiskyn som vanligt är natural cask strength, unchilled filtered and no coloring. Big Peat har sedan 2011 släppts i en ny och återkommande version varje år och där whiskyn beskrivs som ”en härligt rökig och smakrik whisky med inslag av saltbestänkta klippor, sjögräs, torv, eldstad och malt”. 

För mig som är rökwhiskyälskare är detta givetvis ett ”måstesläpp” och där jag även i år lyckades knipa åt mig en flaska! Första smakprovet togs för min del dagen före julaftonen i år och där jag nu också har hunnit återsmaka på den fast i lite mera lugn och ro. ?

 WHISKY:  Big Peat Xmas Edition
 STYRKA:  54,1%  ÅR: 2017  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Vatted (Blended) Malt  PRIS: 649 kr
 DESTILLERI:  –  SB-ART NR:   85924
 PRODUCENT:  Douglas Laings  LEVERANTÖR:  Philipson Söderberg AB
 ÖVRIG INFO:  A Showelful Of Islay whisky’s: Ardbeg, Bowmore, Caol Ila, Port Ellen

Mina omdömen: Big Peat Xmas Edition 2017 54,1%

DOFT: 4.50 Jordig ”peatighet” med maritima inslag av havsbris, snäckskal och blött hamparep. Här återfinns även jod och en något medicinal touch på den gumminyanserade rökigheten. 

SMAK: 4.50 Smaken på denna citronvattengula skapelse är betydligt mera kraftfull än färgen skvallrar om. Den något sotaktiga rökigheten kliver direkt fram och presenterar sig innan den drar sig tillbaka något och släpper fram lite ljusare maltighet. En del beska står i ridån och gömmer sig litegrann. Tretornstövel, askkopp, saltsten och skorstensinsida. Ja tack!

ESMAK: 4.50 Gumminyanserad eftersmak med toner av utbrunnen brasa, grillkorv och rökta charkuterier. Lite mer tillkommen beska där också gummistövlarna har förökat sig något.

HELHET: 4.50 En del mognare nyanser samsas här med lite yngre, något spretigare smaker och där den asktorra, lätt gummibeska rökigheten är huvudvägen på denna smakresan. Ganska enkelspårig smak men med mycket tilltalande rökighet som är både rund och även ganska bitig till karaktären. Kraftfull, rå, rak och prisvärd rökwhisky som heter duga! Köp!! :)?

TOTALPOÄNG: 18,00 av 20.00 p

Notering: 171224, FAN

[Musiktips:]


 
logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram
…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 
(Visited 26 times, 1 visits today)

3 svar på ”Big Peat Xmas Edition 2017 54,1%”

 1. Greeting. In Sweden, a new Big Peat bottle will be released. The Sweden Edition. I personally collect Big Peat bottles and wondering when the bottle will appear and where to order it.
  I would be grateful for that information. It’s a shame when I can not send a picture of my collection but maybe by email it will succeed.

  Jarmo from Finland

  1. Hello Jarmo and big thanks for your greeting!!

   Really fun to hear there’s a Swedish Big Peat-version coming. Awesome!!! 😀

   I’m not so very well informed about this but here in Sweden the only way to sell whisky (in general) is handled by the Systembolaget. Maybe and perheps they can give you some more info about this version, Or you may have to contatct and go by the swedish importer of the Big Peat (Think it is Philipson Söderberg AB now?)

   If it is released here by the normal way at Systembolaget you can be able to search for it, when the time/month has arrived, for it at their homepage. (You can also be able to find it here on my list called ”Bolagsnytt” when I update the list with the actual releases every month)

   Maybe a mail-contact with Douglas Laing & Co. can be helpful to get some further info about this version.

   //Fredde

   P.s Can only wish you good luck with this ”Swedish” Big Peat-hunting… guess you’ll not be the only one here in the country who want to get hands on this one!!! 😀 😉 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *