Bergslagens Sherry Darling Ferie 6 y.o 46%

Från Bergslagens Destilleri och deras nya varumärke Bergslagens Independent Bottler fortsätter på den inslagna vägen att släppa utvalda fat ifrån det uppköpta whiskylagret som Grythyttan Whisky hade innan verksamheten där tvingades bomma igen.

Denna gången handlar det om en 6-årig whisky som spenderat sin tid på 50-liters fat ex-sherryfat om 50-liter av amerikansk vit ek och som tidigare innehållit Oloroso sherry från provinsen Cádiz i Andalusien i södra Spanien. Ferie är en lansering som sker i närområdet kring Örebro men som också finns tillgänglig via best.sortimentet.
(Släpps 2 maj – 2018)

 WHISKY:  Bergslagens Sherry Darling Ferie
 STYRKA:  46%  ÅR: 2018  ÅLDER: 6 y.o
 REGION:  Sverige  TYP: Singemalt  PRIS: 595 kr (50 cl)
 DESTILLERI:  Bergslagens  SB-ART NR:  32915
 PRODUCENT:  Bergslagens  LEVERANTÖR:  Bergslagens
 ÖVRIG INFO: Lagrad på ex-sherryfat om 50-liter av amerikansk vit ek, som innehållit Oloroso sherry från provinsen Cádiz i Andalusien i södra Spanien

 

Mina omdömen: Bergslagens Sherry Darling Ferie 6 y.o 46%

DOFT: 4.00 Inbjudande och sherryklingande doft som har inslag av inlagda päron och en lite kryddig hetta i botten. Färgen går åt 24-karats guld och bjuder på ganska tunna och flyktiga whiskylegs (whiskyridå) på glasets kant. Smörkola är ett också ett ord som poppar upp när jag sniffar på denna ganska ”tjocka” och lite krämiga whisky.

SMAK: 3.75 Tycker smaken upplevs mera frisk än doften och har en del citrus-påminnande inslag som ger en ljus, fräsch ton. Nästan åt lite harsyra(?). Här finns också en fatig ekighet som har en pepprighet i sig som är ganska stark och där den söta sherrykolan också är tongivande och smakrik. Jag gillar detta och även den lite krämiga konsistensen i glaset!

ESMAK: 3.75 Något kryddig brännighet ger avslutet lite mera karaktär och där det även finns ett vitpepparinslag som håller munnen som gisslan en längre tid tillsammans med toner av den söta sherrykolan. Sugkaramell som räcker länge!

HELHET: 4.00 Smakrik och god whisky som trots endast 46% är ganska kraftfull och bjuder på lite olika karaktärer under resan och där jag tycker sherrykola, ekfat, vitpeppar och lite citrusnyanser tillhör de största inslagen. Noterbart kan också vara att priset gäller för endast 50 cl. 

Ev. kommentar: Ryktet säger 500 st flaskor i ett första släpp…

TOTALPOÄNG: 15,50 / 20.00 p

Notering: 180501, Sample, Varuprov, Bergslagens Independent Bottler
 
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

 

(Visited 30 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *