Bergslagens Sherry Darling Peat Ferie 6 y.o 46%

Bergslagens Independent Bottler släppte i slutet av Augusti en rökig variant ur sin nya whiskyserie Ferie och där man har använt sig av whisky från det uppköpta lagret som fanns hos Grythyttan Whisky. (Lillkyrka)

Bergslagens Sherry Darling Peat Ferie 6 y.o 46% är åter en 6-årig whisky som spenderat sin tid på 50-liters fat ex-sherryfat om 50-liter av amerikansk vit ek och som tidigare innehållit Oloroso sherry från provinsen Cádiz i Andalusien i södra Spanien. Skillanden mot den tidigare orökiga versionen som släpptes i början av sommaren är att man här har använt sig av fat med rökigt destillat (16 och 50 ppm) och detta skall riktigt kul att få testa! 😀  

 WHISKY:  Bergslagens Sherry Darling Peat Ferie
 STYRKA:  46%  ÅR: 2018  ÅLDER: 6 y.o
 REGION:  Sverige  TYP: Singemalt  PRIS: 595 kr (50 cl)
 DESTILLERI:  Bergslagens destilleri  SB-ART NR:  82443
 PRODUCENT:  Bergslagens destilleri  LEVERANTÖR:  Bergslagens destilleri
 ÖVRIG INFO: Rökigt destillat (16 och 50 ppm) lagrad på ex-sherryfat om 50-liter av amerikansk vit ek, som innehållit Oloroso sherry från provinsen Cádiz i Andalusien i södra Spanien. Destillerad av Grythyttan Whisky (Lillkyrka)

 

Mina omdömen: Bergslagens Sherry Darling Peat Ferie 6 y.o 46%

DOFT: Toffekola, ljus sirap, russin och torkad frukt är några av godsakerna som finns i denna whisky. Här finns också en lite lättare och elegant röknyans som blir som grädde på moset. Utsmässigt drar den åt 24-karats guld och är ej kylfiltrerad.

SMAK: Buteljerad till trevliga 46% ger utrymme för lite egen nedvattning men där jag tycker bäst om den helt ovattnad och där smaken är lite mera torrbesk än man på förhand kunnat ana och där ekfatsestrar gör att det drar till lite i kindpartiet. Här finns en del mörkare sherrybär och en något ljusare fruktighet och där en lättare röknyans ger denna whisky en skjuts framåt innan eftersmaken tar vid…

ESMAK: …och som är medellång och har en något träfatsbesk nyans men som också balanseras upp av lite vaniljsötma och fruktig kola/sherryton. En del ekighet i bakgrunden.

HELHET: En ganska karaktärsrik whisky där de goda sherryinslaget, toffekolan, lite strävt läderskinn och den lättare (och goda!) rökigheten möter lite mera vild fatbeskhet och ett träfatsinslag som också ger smaken en viss stramhet.

Ev. kommentar: Tycker att det i doften bitvis finns några helt fantastiskt goda inslag men att det lite mera fatsträviga som hittas i smaken inte riktigt harmonierar fullt ut. (Upplevde att den tidigare smakade och orökiga Ferie-versionen hade något större krämighet i sig och som jag kanske saknar lite utav i denna?) Men den goda röken kan man ju aldrig få för mycket utav… 😀

TOTALPOÄNG: 15,00 / 20.00 p

Notering: 180501, Sample, Varuprov, Bergslagens Independent Bottler
 
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

 

(Visited 78 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *