SMWS 1.207 ”Powerful and warming delight” (Glenfarclas) 57,8% 13 y.o

Den internationella whiskyklubben The Scotch Malt Whisky Society, SMWS med whiskymedlemmar hela världen över firar nu i September att det är 35 år sedan (år 1983) som det första fatet ifrån det första utvalda destilleriet nr. 1 buteljerades. Jag har fått den äran att vara med och fira och ta del av och provsmaka några droppar ifrån en buteljering av just detta första destilleriet och där jag givetvis också passar på att skriva och lämna min personliga åsikt om denna whisky här på min whiskysida. 

Filosofin med denna whiskyklubben är att kunna ge sina likasinnade medlemmar möjlighet att smaka och upptäcka whiskysorter ifrån många olika destillerier och där en testpanel handplockar fat som man sedan buteljerar vid fatstyrka (cask strength) och där whiskyn ej heller är kylfilterad (non chill filtered). 

Flaskorna från de fat man väljer att buteljera är inte märkta med namnet på ursprungsdestilleriet whiskyn kommer ifrån utan endast med en sifferkod, alkoholstyrka, fattyp och en smakbeskrivande etikett. Detta görs för att det skall vara whiskyn och smakerna i sig som är det avgörande. Siffrorna före punkten talar om vilket destilleri det är och siffrorna efter vilket fat i ordningen det är ifrån just det aktuella destilleriet. 
(se SMWS kod- och dechiffreringslista)

 WHISKY:  SMWS 1.207 ”Powerful and warming delight” (Glenfarclas)
 STYRKA:  57,8%  DEST. ÅR: 2004  ÅLDER: 13 y.o
 REGION:  Speyside  TYP: Singlemalt  PRIS: £58.50
 DESTILLERI:  Glenfarclas  SB-ART NR:   
 BUTELJERARE:  SMWS  LEVERANTÖR:  SMWS
 ÖVRIG INFO:  Cask: Ex-bourbon hogshead, Finish: First Fill Ex-Oloroso Sherry Hogshead (256 btl)

 

MINA OMDÖMEN OCH BETYG:  SMWS 1.207 ”Powerful and warming delight” (Glenfarclas) 57,8% 13 y.o

DOFT: Lukten från denna gyllene och näktarfärgade whisky är både sherrysöt och har en del fruktiga inslag. Kokade päron, russin, gula plommon, aprikoser, kolakaramell, lite honung och mjuk vanilj. Här finns också nånting med lite vassare egg och som lyckas skära sig igenom doftväggen. Kanske är det lite pepprig ingefära som jag känner(?). Hur som helst, riktigt gott!

SMAK: Oj, även smaken har likt doften många trevliga inslag men där det också har tillkommit ett något hetare, pepprigare inslag samt även en ganska tydlig och bakomliggande beska. Aprikos, kola, smör, honung, päron, ekfatsvanilj, chilipeppar är några av smakerna som (i min mun) är identifierbara.

ESMAK: Avslutet är medellångt och har en något besknyanserad ton och där aprikossötma och lite chilikrydda delar på uppmärksamheten. Ganska torrt avslut, den allra sista biten.

HELHET: Gillar de goda, fruktiga inslagen i denna ganska fylliga whisky och hur den ändrar lite karaktär på vägen, från plommon/honungssötma till lite mer fatbeska trätoner. Saknar lite av vaniljen som jag tyckte det fanns mer av i doften men där jag också kan gilla det något heta chilipepparinslaget i smaken som livar upp lite grann.

TOTALPOÄNG: 16,00 av 20.00 p

Notering: 180909, Sample, SMWS


 

SMWS 35TH Anniversary Tasting på Ardbeg Embassy – 19 Sep (kl. 18.00 – 20.00)

För den som också vill vara med och fira kan man boka in sig på en SMWS-provning hos Ardbeg Embassy, Stockholm den 19 Sep (kl. 18.00 – 20.00) och där SMWS-Ambassadören Patrik Axelsson kommer att hålla i en provning med 5 stycken utvalda whiskysorter. Bokning och mer info via SMWS-hemsidan eller Facebook.
www.smws.com/anniversary kan man också läsa mer om jubileumet och joina SMWS-gemenskapen!

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

 

(Visited 29 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *