GlenAllachie 18 y.o 46%

Från Ben Rinnes-berget kommer vattnet som GlenAllachie (’Glen-al-ACK-ee’) använder till sin whisky och som fortsätter ut i den steniga dalen The GlenAllachie, ”valley of the rocks”.  Destilleriets produkter har tidigare mest gått till blended whiskys men där man under det senaste året har släppt fyra stycken singelmalter i sin nya core range i åldrarna 10 yo, 12 yo, 18 yo och 25 yo och som jag har lyckats införskaffat mig samples av för att kunna provsmaka. I dag har turen kommit till den 18-åriga som är lagrad på sherryfat.

 WHISKY:  GlenAllachie 18 y.o
 STYRKA:  46%  ÅR: 2018  ÅLDER: 18 y.o
 REGION:  Speyside  TYP: Singlemalt  PRIS: ca. 900 kr (utl)
 DESTILLERI:  Glenallachie  SB-ART NR:  –
 PRODUCENT:  Glenallachie  LEVERANTÖR:  Glenallachie
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Sherry Cask 

 

Mina omdömen: GlenAllachie 18 y.o 46%

 

DOFT: 3.75 God sötdoftande maltig nektar som blandats upp med marsipan och nånting som går åt nagellackshållet. Här finns också en ganska svag nyans av kolakaramell. Kanske även lite päron i den bakre regionen. 

SMAK: 4,00 Mjuk inledning med runda malttoner där lite mera kraftfullhet långsamt växer fram underifrån. Det är dock fortfarande halmigt, blommigt och ganska balanserade smaker. Mer tid i glaset släpper fram mera av den söta nektaren och lite underliggande kryddighet. Tycker sherrynyanserna är ganska svaga.

ESMAK: 3.75 Även den avslutande delen är ganska avrundad och balanserad. Söta malttoner, kokade äpplen och blommig svag masipan slåss om uppmärksamheten tillsammans med lite pepprighet. 

HELHET: 4,00 En rund och ganska mjuk whisky både till doft och smak och som har en ganska samlad smakbild av halm, spannmål och kokade ljusa frukter. Överlag tycker jag att detta är gott och ligger snäppet bättre strax över vardagswhiskyn (och som passar även nybörjare) men kanske ingen whisky man lägger på minnet över nån längre tid. Givetvis plus i kanten för bra buteljeringsstyrka och att den ej är varken kylfiltrerad eller färgjusterad. 

TOTALPOÄNG: 15,50 / 20.00 p

Notering: 181121, Sample
 
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 70 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *