GlenAllachie 12 y.o 46% (x2)

GlenAllachie (’Glen-al-ACK-ee’) – Ett ganska ungt och privatägt destilleri som grundades 1967 och där man använder sig av samma källvatten ifrån berget Ben Rinnes som även det närliggande Aberlour ligger intill.

Destilleriet har nyligen släppt fyra sorter ur deras nya core range med åldrarna 10 yo, 12 yo, 18 yo och 25 yo och där jag med min något begränsade whiskybudget, i alla fall har haft den stora lyckan att kunna införskaffa sample av allihop för provsmakning och vidare presentation av mina smakomdömen här på whiskybloggen. 

Turen har nu kommit till att testa den näst yngsta i serien och som är en 12-åring som lagrats på en mix av virgin oak, oloroso sherry and Pedro Ximénez sherry casks. GlenAllachie är en orökig whisky som tidigare mestadels har gått att hitta i olika blended-whiskys men där den nu via deras nya core range blir mera tillgänglig som singlemalt.

 WHISKY:  GlenAllachie 12 y.o
 STYRKA:  46%  ÅR: 2018  ÅLDER: 12 y.o
 REGION:  Speyside  TYP: Singlemalt  PRIS: ca. 465 kr (utl)
 DESTILLERI:  Glenallachie  SB-ART NR:  –
 PRODUCENT:  Glenallachie  LEVERANTÖR:  Glenallachie
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Pedro Ximénez, Oloroso och virgin oak-fat

 

Mina omdömen: GlenAllachie 12 y.o 46% (x2)

 

DOFT: Söt honung med rund marsipan och litet russin/sherry-inslag är det första som möter upp i doften. En bred, mjuk och väldigt behaglig doft. Kanske också litet uns av smörkola i botten.

SMAK: Här finns en lite mera fatsträvighet som också släpper fram lite mera beskare inslag och där munkänslan blir ganska mycket torrare. Mer av marsipanen och där lite svag aprikos smyger in bland smörkolan. God men lite ruffigare än vad doften antyder.

ESMAK: Kort till medellångt avslut där lite svag sherrykola är kvarhängande i den lätt torrbeska finishen.

HELHET: En ganska fullmatad whisky som är ganska rund men med viss krispighet. God vardagswhisky med det lilla extra i form av ett lättare sherryinslag och med lite fatsträv och torrbesk marsipan-smak.

Ev. kommentar: Dyker man på den utomlands är det ett bra köp för en vettig peng! (vet ej när eller om denna ev. når Sb’s hyllor)

TOTALPOÄNG: 14,75 / 20.00 p

Notering: 180828, Sample
 

Återprovning av whisky som man smakat på tidigare och givit sitt omdöme till kan alltid vara spännande och intressant och då man ofta kan dyka på andra smakupplevelser än man tidigare hittat och smakat. Givetvis är detta även att rekommendera även för whiskyklubbar och där jag tycker att man för den optimalaste betygsättningen bör smaka på whiskyn via ett blindtest, om så är möjligt. 

GlenAllachie fick under 2019 en poduktleverantör för den svenska marknaden och där det nu är nya whiskyimportören Selected Malts sköter detta och där min whiskyblogg här på freddeboos.se haft förmånen att få ett litet smakprov på denna whisky. Denna whisky smakas för min del denna gången helt ”öppet” och där mina omdömen och poäng självklart är helt personliga.

DOFT: Dov, rund och lite tillbakahållen doft. Röda vinbär, sherry, kola, möbelputs och en sågad gammal bräda ifrån uthuset…får även lite vinösa känningar här, dock inte jättestora och där doften även bitvis påminner om den lätt bruna ytan hos en nygräddad sockerkaka. Kanske springer även en liten marsipangris förbi borta i hörnet.

SMAK: Lätta sherryinslag, julkaka och röda (vin)bär. Fortarande lite dov i karaktären om än inte lika mycket som jag tyckte i doften. Tyvärr känns den lite vattnig och liksom inte orkar trycka till smaken ordentligt.

ESMAK: Ett lättare bärbeska kommer med tid och där sherrytonerna överlag känns ganska flyktiga.

HELHET: En lätt vinös whisky där sherrytoner gömmer sig lite grann bakom röda bär och där det även bjuds på en aningens beska. Tycker personligen att smaken känns lite för urvattnad.

TOTALPOÄNG: 14,25 / 20.00 p

Notering: 191022, Sample, freebie, VaruprovSelected Malts
 
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 110 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *