Bergslagens The Art Collection Madeira Cask (2011) 53%

The Art Collection är en helt ny whiskyserie ifrån Bergslagens Destilleri och där man har använt sig av och buteljerat tre stycken olika single cask fatbutljeringar på 225 liter vardera. Det ingående destillatet i alla faten har varit på 50 ppm och där alkoholstyrkan är anpassad.

De tre utgåvorna som min blogg har fått den stora äran att provsmaka några droppar utav släpps den 11/3, 1/4 och 15/4 på Systembolaget och är:

 

Med destilleriets förkärlek till etiketter som står ut lite grann ifrån mängden och där det finns lite jobb och en tanke bakom så har man valt att jobba med lite olika konstnärer som kör med olika stilar och uttryck. Till dessa första utgåvorna i denna whiskyserien har man anlitat Pär Strömberg ifrån Örebro och där hans akvarellserie ”Fasaskogen” har fått pryda flaskorna och där motiven kommer ifrån Bergslagen.

”Konstnären farmors far var skogvaktare i Fasaskogen, ett vildmarksområde i Södra Kilsbergen i utkanten av Bergslagen. Här upptäckte Pär Strömberg den djupa otillgängliga och trolska naturen som kom att bli en stor inspiration i hans konst. Sviten Fasaskogen I, II & III är akvarell på papper, 28 x 28 cm.” Läs mer om konstnären här.

 WHISKY:  Bergslagens The Art Collection Madeira Cask (2011) 53%
 STYRKA:  53%  DEST. ÅR: 2011  BUTELJERAD: Feb, 2019
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 995 kr (50 cl)
 DESTILLERI:  (Grythyttans Destilleri)  SB-ART NR:   82451
 BUTELJERARE:  Bergslagens Destilleri   LEVERANTÖR:  Bergslagens Destilleri 
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Madeira Cask (255 l) 1st fill, 50 ppm, 493 btl. (säljstart 190311)

 

Mina omdömen/kommentarer: Bergslagens The Art Collection Madeira Cask

 

DOFT: En lätt ekig nos där det finns en mycket svag rökig tendens som ligger ganska långt bak och bakom den lätt vinsöta madeiratonen. Vaniljkola och grönt gräs. kanske finns här även lite mynta(?) och en lätt murrighet.

SMAK: Ovattnad är smaken ganska kraftfull och ekfatsbaserad. Ger en ganska torr känsla långt bak i munnen och där det även finns en lätt spritsighet. Förvånansvärt liten rökig ton då den är baserad på ett 50 ppm destillat.

ESMAK: Träfatstoner, tea och några bitar av skalet på en nektarin. Mot slutet kommer lite mer brännande kryddighet fram.

HELHET: Trots sin höga buteljeringsstyrka känns den bitvis något tunn och lite genomskinlig. Jag gillar den även om jag på förhand nog hade förväntat mig att bli bjuden på de lite mer av de rökiga inslagen.  

TOTALPOÄNG: 14.50 av 20.00 p

[wp_charts title=”bergslagens_madeira” type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”35, 30, 25, 15, 15, 20, 20, 25, 25, 20″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 190327, Sample, varuprov, Bergslagens Destilleri
Fotokredit: (lånad bild, Pär Strömberg), Bergslagens Destilleri

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

   
logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram
(Visited 46 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *