Bergslagens The Art Collection Sauternes Cask (2011) 54%

The Art Collection är en helt ny whiskyserie ifrån Bergslagens Destilleri och där man har använt sig av och buteljerat tre stycken olika single cask fatbutljeringar på 225 liter vardera. Det ingående destillatet i alla faten har varit på 50 ppm och där alkoholstyrkan är anpassad.

De tre utgåvorna som min blogg har fått den stora äran att provsmaka några droppar utav släpps den 11/3, 1/4 och 15/4 på Systembolaget och är:

 

Med destilleriets förkärlek till etiketter som står ut lite grann ifrån mängden och där det finns lite jobb och en tanke bakom så har man valt att jobba med lite olika konstnärer som kör med olika stilar och uttryck. Till dessa första utgåvorna i denna whiskyserien har man anlitat Pär Strömberg ifrån Örebro och där hans akvarellserie ”Fasaskogen” har fått pryda flaskorna och där motiven kommer ifrån Bergslagen.

”Konstnären farmors far var skogvaktare i Fasaskogen, ett vildmarksområde i Södra Kilsbergen i utkanten av Bergslagen. Här upptäckte Pär Strömberg den djupa otillgängliga och trolska naturen som kom att bli en stor inspiration i hans konst. Sviten Fasaskogen I, II & III är akvarell på papper, 28 x 28 cm.” Läs mer om konstnären här.

 WHISKY:  Bergslagens The Art Collection Sauternes Cask (2011) 54%
 STYRKA:  54%  DEST. ÅR: 2011  BUTELJERAD: Feb, 2019
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 995 kr(?) (50 cl)
 DESTILLERI:  (Grythyttans Destilleri)  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Bergslagens Destilleri   LEVERANTÖR:  Bergslagens Destilleri 
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Sauternes Cask (255 l) 1st fill, 50 ppm, 492 btl, (säljstart 190415)

Mina omdömen/kommentarer: Bergslagens The Art Collection Sauternes Cask

uldig whisky som har en ganska mjuk och lätt vinös doft av vitvin. Ljusare träfatsinslag och nånting som känns lite ”apelsinaktigt”. Uppfattar ingen direkt rökighet (trots höga 50 ppm).

SMAK: Inledningen är något torr och känns lite fatigt träig… samt med inslag av lite aceton. Tycker rökigheten är oväntat liten. Här finns även en del vinösa nyanser och även lite beskhet av druvskal.

ESMAK: Medellång och med lite torrbeska eftertoner.

HELHET: Upplever den som ganska torr överlag. Med lätt strävhet, typ som skalet på gröna vindruvor. Ingen dunderfavorit för min del (inte riktigt min typ) men fullt drickbar.

TOTALPOÄNG: 14.00 av 20.00 p

Notering: 190327, Sample, varuprov, Bergslagens Destilleri
Fotokredit: (lånad bild, Pär Strömberg), Bergslagens Destilleri

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

   
logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram
(Visited 14 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *