Mackmyra Iskristall (NAS) 46,1%

Min andra provsmakade och betygsatta Mackmyra-whisky för året blir denna gången en vinterwhisky som passar utmärkt nu när kvällarnas ljus nu åter börjar gå mot sitt mörker…

”Mackmyra Iskristall är en spännande sammansättning av smaker som förenats i en slutlig lagring på fat som tidigare lagrat Pedro Ximenes-sherry. Resultatet är en kryddig whisky med söta russintoner, kola och vanilj” lyder ingressen och destilleriets egna smaknoteringar ifrån hemsidan… Och det låter ju riktigt gott! ?

Mackmyra Iskristall (NAS) 46,1%
 WHISKY: Mackmyra Iskristall
 STYRKA: 46,1%  ÅR: 2014 ÅLDER: NAS
 REGION: Sverige  TYP: Singlemalt PRIS: 598 kr (best. sort)
 DESTILLERI: Mackmyra  SB-ART NR: 40461
 PRODUCENT: Mackmyra  LEVERANTÖR: Mackmyra
 ÖVRIG INFO: Utsedd till Europas bästa singlemalt av World Whiskies Awards 2015

 

Mina omdömen: Mackmyra Iskristall (NAS) 46,1%

DOFT: Inledningsvis tycker jag inte doften är jättestor men där man anar en lätt fruktig, vaniljaktig grundton som har en del kolakaramell i sig. Här finns också nånting sherryaktigt och där mina associationer går mot söta russin och skinnsoffa. Som sagt, lite tamt men ändå ganska gott!

SMAK: Oj, detta var en positiv överraskning (med mina Mackmyra-mått mätt ?) där sötkrämiga sherrystråk möter härlig dov fruktighet (päron/äpple) och där jag gillar den fina smakbalansen. De beska inslagen är påfallande små och där det även här finns svaga, mjuka inslag av moget trä och en lätt örtighet. Inte illa alls och en riktig sugkaramell!

ESMAK: Söt, rund, orökig whisky med ett ganska långt avslut och där de söta PX-tonerna förlänger smakupplevelsen. Hittar heller inte några direkta inslag av den ofta förekommande och lite mindre angenäma ”blöta gråkartongen” som jag ofta förknippar med just Mackmyra. Bra! 

HELHET: Utan tvekan en av de bättre Mackmyra jag hitills har stött på. Överlag är detta en ganska söt och rund whisky utan nån större beska. Med härliga inslag av kolafudge och med god fruktighet. Man kan ju bara drömma om att få denna i en riktigt fatstyrkestark version… och med lite rök! Wow! 😉

Ev. kommentar: Definivt en whisky jag gärna lägger mina slantar på. Gillar dessutom också att priset matchar fulla flaskstorleken á 70 cl… Kööp!!

TOTALPOÄNG: 16,75 av 20.00 p

[wp_charts title=”iskristall” type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”25, 15, 35, 30, 20, 20, 20, 15, 5, 5″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 190808, Sample (JBL)

Läs vad andra whiskybloggare tycker om samma whisky:

| WhiskySaga | Änglarnas andel | Thomas Whiskyblogg | Whiskynörden

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

   
logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram
(Visited 13 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *