Mackmyra Special:06 ”Sommaräng” (2011) 46,8%

Lagom till firandet av årets World Whisky Day -2021, denna årliga och globala hyllningen till de gyllne dropparna, även kallat ”Livets Vatten” rotades det fram en sample ur ”diverselödan” och där valet för aftonen föll på en svensk whisky ifrån Mackmyra. Firandet av denna internationella whiskydagen som alltid infaller den tredje lördagen i maj fyller för övrigt 10 år i år. 

Mackmyra Special:06 Sommaräng består av vårt Eleganta recept som lagrats på flera olika fattyper, i storlekarna 30 till 200 liter, ute på ön Fjäderholmarna i den svenska skärgården” skriver man på sin hemsida och där whiskyn buteljerades till sommaren 2011. (Är inte helt säker på destilleringsåret men verkar enligt nätuppgifter vara år 2006(?). Mackmyra Special är en serie svensk maltwhisky för speciella tillfällen och speciella personer och för den som funnit den svenska maltwhiskyn och som vill uppleva den i fler nyanser.

Antalet flaskor i denna whiskyserien är i skrivande stund 10 st och där jag efter att idag ha smakat på denna bara har 08:an kvar att inhandla eller försöka vaska fram en sample utav. (kanske har jag nån whiskyvän i min närmaste krets som sitter på nån redan öppnad flaska månde? – Ni vet var jag finns…)

Mackmyra Special:06 "Sommaräng" (2011) 46,8%

 

 

 

 WHISKY: Mackmyra Special:06 ”Sommaräng”
 STYRKA: 46,8%  BUTELJERAD:  2006 (?) ÅR: 2011
 REGION: Sverige  TYP: Singlemalt PRIS: 800 kr
 DESTILLERI: Mackmyra  SB-ART NR: 85320
 PRODUCENT: Mackmyra  LEVERANTÖR: Mackmyra
 ÖVRIG INFO: ”Mackmyra Special:06 Sommaräng består av vårt Eleganta recept som lagrats på flera olika fattyper, i storlekarna 30 till 200 liter, ute på ön Fjäderholmarna i den svenska skärgården”

 

Mina omdömen: Mackmyra Special:06 ”Sommaräng” (2011) 46,8%

DOFT: Gråpäron, gråkartong, malt och en liten ton av sköljmedel är det första min näsa uppfattar när jag sniffar på denna Svenska singlemalt ifrån sommaren 2011. Efter en tid i glaset blommar den ut mer och där även en svag kryddighet kommer fram.

SMAK: Lite mer tryck i smaken (ovattnad) och där man anar en del fatinslag av färskt trä samt en del fruktighet av typen aprikos, gråpäron samt kanske även lite honung(?). Här finns också en viss oljighet, vilket gillas. Dock också lite spritighet som sticker till lite grann.

ESMAK: Ett medellångt och ganska fruktigt avslut där även en del träighet ligger långt fram tillsammans med en lite dunkel gråkartongston.

HELHET: En något rå whisky som har en del hyggligt mjuk fruktighet i sig men som inte riktigt orkar tona ned de ungdomliga inslagen och upplevs i min mun som något spritig och där även litet inslag av gråkartong kan anas i bakgrunden. Överlag en orökig, fruktig whisky som har en ganska låg nivå av beska i sig.

Ev. kommentar: Kul med svenskproducerad whisky men där jag smakmässigt tycker det finns lite mer att önska.

TOTALPOÄNG: 13,50 / 20,00

Notering: 210515, Sample (FAN)
Fotokredit: (lånad flaskbild) Mackmyra

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 131 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *