Ardbeg Scorch (2021) 46%

Själv missade man det riktiga Commitee-släppet i år med en hårsmån då jag tyvärr var på jobbet och satt med lite sämre uppkoppling och bara kunde se det begränsade antalet med flaskor ticka iväg och där min beställnings-knapp aldrig ens blev grön… (Tack för det Systembolaget, tycker det är så jäkla dåligt att uppkopplingshastigheten skall vara helt avgörande för hur bra er helt nyrenoverade men FORTFARANDE värdelösa sida inte kan stå ALLA till tjänst och även om man råkar befinna sig en liten bit ute ifrån städerna… Bättre införa utlottningssytem där alla har exakt samma chans på dessa åtråvärda flaskor, kan man tycka) 

Nåväl, när så denna något alkoholsvagare Main-versionen av Ardbeg Scorch 46% släpptes här i början av Juni så hade jag i ärlighetens namn faktiskt glömt av den lite eller möjligen tappat intresset något, då det mesta ifrån Ardbeg numera är så uppsjåsat och mediestyrt att man lätt tröttnar. Men via en whiskyvän fick jag möjlighet att i alla fall kunna ta del av ett litet smakprov på denna, vilket jag givetvis ändå är tacksam för. Nu åker vi, som rökwhiskyfantast är man ändå rejält nyfiken på att testa denna! 😄

Detta är en whiskypost baserad på en sample-3a som privat införskaffats till freddeboos-bloggen.

Ardbeg Scorch (2021) 46%

 

 WHISKY: Ardbeg Scorch (Feis Ile – 2021)
 STYRKA: 46%  ÅR:  2021 ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 1.149 kr
 DESTILLERI: Ardbeg  SB-ART NR: 11500
 BUTELJERARE: Ardbeg  LEVERANTÖR: Moët Hennessy
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Heavy-charred American oak ex-bourbon cask, Non chill-filtered
Mina omdömen: Ardbeg Scorch (2021) 46%

DOFT: Mycket trevlig, god och något sur rökdoft på denna välbalanserade rökbomb ifrån Ardbeg-destilleriet. Här finns massor av rökt böckling, smörkola, kreosot, nylagd asfalt, skorstensinsida, utbrunnen brasa, nytjärad eka, askfat och även lite grönt äpple att fördjupa sig i och njuta utav.

SMAK: Mjukt, möjligen lite tillrättalagt pga. nedvattningen men ändå med viss härlig brutalitet och där doftens alla ingredienser orkar blomma ut ännu mer och sprida en mycket god, behaglig, varm och något sotig känsla och smak i både mun och svalg. Gillar detta personligen och tycker det är riktigt bra och där jag upplever en lite sötsur whisky som har de ”rätta” inslagen.  

ESMAK: Lite mer av de något surare rökinslagen som hjälper till att skapa kontrast och som blir något mera framträdande emot den avslutande delen där även lättare beska stråk finns närvarande.

HELHET: En något nedvattnad men ändå en smakrik och bestämd rökwhisky med de ”rätta” inslagen. Visst att man kanske önskar lite större tryck och pch mer fyllighet, (men då finns ju alltid möjlighet att försöka nypa och smaka det något starkare committesläppet.) En god och rak Ardbeg som levererar en ganska stor rökighet och med en aningens tunn kropp som hade kunna få fylla ut lite mer. Ja tack, en dram till please! 

Ev kommentar: Jepp, ett Sb-besök en liten stund senare och en order av denna godingen har nu lagts! (Fanns överraskande och otroligt nog hela 220 st kvar ”just nu”…) 👍😍

TOTALPOÄNG: 17,50 / 20,00

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av freddeboos 🇸🇪 (@freddeboos)

Vad tycker andra whiskybloggare om samma whisky:

Notering: 210618, Sample, (TTO)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 80 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *