Lagg Heavily Peated Inaugural Release 2022 (Batch 3 Ex-Red Wine Charred Cask) 50%

Med hjälp av hårt torvrökt mältad malt på korn av sorten Concerto och sedan en lagringstid på first fill, ex-bourbon-fat i 30 månader följt av 6 månader i 55-liters Rioja rödvinsfat så har det nu blivit dags för den tredje och sista utgåvan ifrån denna triptyk kallad The Inaugural Release ifrån nya Lagg Distillery.

”En gång i tiden var Isle of Arran ett Mecka för lönnbrännare. Det fanns dessutom några få lagliga destillerier. Ett av de största hette just Lagg, och låg ungefär där dagens destilleri har byggts. Men tiderna förändrades och destillerierna lades ner. Lagg blev det sista destilleriet som stängde på ön, året var 1837 och det skulle dröja nästan 160 år innan whiskytillverkningen kom tillbaka till Arran. Det var när Harold Currie, D-Day veteran och före detta direktör på Chivas Brothers, som 71 år gammal, förverkligade sin livsdröm om ett eget destilleri. Året var 1995.

Arran Distillery blev en enastående framgångssaga och det dröjde inte mer än 20 år innan det blev uppenbart att kapaciteten inte räckte till. Efter en hel del diskussioner om hur man skulle öka produktionen landade man i att det bästa vore att bygga ett nytt destilleri och nya Lagg Distillery invigdes i mars 2019.

Lagg designades för att göra Arrans rökiga whisky och precis som på moderdestilleriet, som fick byta namn till Lochranza Distillery, investerades stort i en besöksanläggning. Under destillerichefen Graham Omands ledning produceras whisky med hög PPM-halt på Lagg.”

Detta är den andra whiskyn ut av tre, se de tidigare smakade: Batch 1, Batch 2

Detta är en whiskypost baserad på en ’freebee-sample’ till freddeboos-bloggen.

Lagg Heavily Peated Inaugural Release 2022 (Batch 3 Ex-Red Wine Charred Cask) 50%
 
 WHISKY: Lagg Heavily Peated Inaugural Release 2022 
 STYRKA: 50%  ÅR: 2019 ÅLDER: (3 yo)
 REGION: Isle of Arran  TYP: Singlemalt PRIS: 995 kr
 DESTILLERI: Lagg Distillery  SB-ART NR:  4137501
 PRODUCENT: Arran Distillers  LEVERANTÖR: Symposion AB
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Ex-Red Wine Charred Cask (50 ppm), Batch 3, Antal flaskor: 10000 st (390 st swe).
 
Mina omdömen: Lagg Heavily Peated Inaugural Release 2022 (Batch 3 Ex-Red Wine Charred Cask) 50%

DOFT: Maltig och ganska torvig nos på denna. Här kan en god sötma anas tillsammans med svag vanilj och ekfat med en bakomliggande och finstämd rökighet som inte slår på den allra största trumman. Här finns också nånting lite pepprigt/kryddigt och där tankarna går mot ingefära. Anar också en liten nätt puff av petroleum i den rökiga avdelningen.

SMAK: Högmaltig whisky, lite honung, vanilj och ekfat. Framväxande pepprighet och där också röda bär har tillkommit. Ganska ”clean” och torvig i smaken och som även har lite örtighet i sig tillsammans med mera ingefära. Med inkommande läderrökiga inslag som kommer underifrån. Gott!

ESMAK: Medellångt avslut som är lätt pepprigt och lite ingefärskryddigt och med något stegrande hetta.

HELHET: Högpresterande och god whisky trots sin unga ålder. Inte fullt så rökig som förväntat (50 ppm) och där det tidigare vinfatslagringen gärna hade fått sätta ännu större prägel. Kryddigt och gott avslut.

Ev. kommentar: Ett nytt rökwhiskydestilleri som definitivt läggs till på min egna spanarlista för framtida lanseringar då jag tycker detta, trots sin unga ålder är gott och har hög potential. Detta lär vi nog få höras talas mera om inom många whiskykretsar.

TOTALPOÄNG: 15,75 / 20,00 p

Notering: 230424, Varuprov/sample (Symposion)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 142 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *