Laphroaig Càirdeas Port & Wine Casks (2020) 52%

Dags att provsmaka ännu en singlemalt ifrån Islay och årets Feis Ils-whisky ifrån Laphroaig som har buteljerats för Friends of Laphroaig-medlemmar. Årets Càirdeas är ett giftemål av whisky som lagrats på second-filled Ruby Port ”barriques” tillsammans med en dubbellagring i ex-bourbon och ex-redwine fat.

För den som är nyfiken och vill göra ett digitalt besök på min ”square foot” av Islay kan göra det här! 🙂

(Detta är en bloggpost som bygger på en helt egen införskaffad sample-3a att kunna smaka på)

Laphroaig Càirdeas Port & Wine Casks (2020) 52%
 WHISKY: Laphroaig Càirdeas Port & Wine Casks
 STYRKA: 52%  ÅR:  2020 ÅLDER: (ca 8 år?)
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: €102.37
 DESTILLERI: Laphroaig  SB-ART NR:
 PRODUCENT: Laphroaig  LEVERANTÖR: Laphroaig
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Bourbon Casks, Ruby Port & Wine Casks, For Friends of Laphroaig

 

Mina omdömen: Laphroaig Càirdeas Port & Wine Casks (2020) 52%

DOFT: Får en lite sur/syrlig och vinös ton direkt vid första sniffen och det är nästan så man hajjar till. Vid en andra doftning kommer en mera (bär)söt och bakomliggande ton av lättrökta charkuterier fram. När näsan vant sig kommer också inslag av blött gips, svag bourbonvanilj och lite plommonsylt fram. Här finns även lite menthol och en viss torvighet som hittas lite längre bak.

SMAK: Betydligt tydligare och kraftfullare rökighet i smaken där de röda bären och de lätt vinaktiga inslagen nu spelar mera andrafiol. Det är mjukt men ändå ganska kraftfullt och med en lite smygande träfatsbeska i bakgrunden tillsammans med en lätt askig rökton som har lite sälta i sig. Här finns också en något kolakrämig ton som är förhöjande god. Fruktkaka med söta röda vinbär. 

ESMAK: Ljus sirap, askig rökighet, röda bär, träfatsbeska, menthol och torv är några av ingredienserna i den ganska långa och lätt asktorra avslutningen. (ännu lite tyngre rökdjup hade inte gjort nått) 

HELHET: Lite speciell och intressant whisky med flera olika ingångsvinklar och underliggande smaker. Lätt sur och lite vinös ena stunden, toffekola-krämig och askigt rökig den andra. Förhållandevis bra tryck i rökigheten. Inte så besk men lite torr bitvis. Vinner inte inte på att vattnas i mitt glas.

Ev. kommentar: Gillar’t!

TOTALPOÄNG: 17,25 / 20,00

[wp_charts title=”laph_cairdeas_2020″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20, 25, 25, 15, 20, 25, 20, 15, 30, 15″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 200628, Sample (KPE)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.