Laphroaig Càirdeas Port & Wine Casks (2020) 52% (X2)

Har tillsammans med en annan whiskyvän ifrån AWC haft den stora lyckan att kunna smaka på hela Laphroaig Càirdeas-serien som har utkommit mellan år 2008 – 2022. Vi har smakat på dessa rökmonster ifrån Islay i samplesform à 3 cl av vardera sort och där provningarna med bedömning och poängsättning har skett enskilt och privat hos var och en och där vi sedan insamlat våra svar. Just denna Laphroaig Càirdeas Port & Wine Casks’en ifrån 2020 blev en återprovning för egen del. (Kul att kunna jämföra vad jag tyckte tidigare och jag har inte tjuvkikat på mitt föregående svar innan!)

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad sample.

Laphroaig Càirdeas Port & Wine Casks (2020) 52%
 WHISKY: Laphroaig Càirdeas Port & Wine Casks
 STYRKA: 52%  ÅR:  2020 ÅLDER: (ca 8 år?)
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: €102.37
 DESTILLERI: Laphroaig  SB-ART NR:
 PRODUCENT: Laphroaig  LEVERANTÖR: Laphroaig
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Bourbon Casks, Ruby Port & Wine Casks, For Friends of Laphroaig
 
Mina omdömen: Laphroaig Càirdeas 2020 Port & Wine Casks 52%

Laphroaig Càirdeas 2020 Port & Wine Casks 52%DOFT: Bärnstensfärgat whisky som förutom lite dova röktoner också har en lite svag vinösitet över sig. Får även känning av röda vinbär samt även fruktkompott av katrinplommon och dadlar.

SMAK: Röd vinbär, katrinplommon och med litet stick av möbelfernissa. I bakgrunden lätt fatsträvhet och läderbeska. Önskar lite mer av de rökiga inslagen som ändå finns här men som bitvis suddas ut något.

ESMAK: Lite torrare efterklang och där de lätt vinösa inslagen åter är mera närvarande. Lite större tyngd av den lätt askfyllda rökigheten som återhämtar sig något.

HELHET: I min mun en ganska mumsig Laffe som har en del intressant rödvinsinslag samt en lättare sherrybetonad smak. Med ganska stor och okej rökighet överlag, även om det finns önskemål om ännu mer/tyngre/djupare… Lite torrbeska i efterklangen.

TOTALPOÄNG: 17,00 p av 20,00 p

Notering: Hösten -22, Laphroaig Càirdeas – Vertikalprovning – (2008 – 2022), AWC

2008   2009   2010   2011   2012  
Laphroaig Càirdeas 2008 (Feis Ile) 55%   Laphroaig Càirdeas 2009 12 yo 57,5%   Laphroaig Càirdeas 2010 Master Edition (Hogsheads Ex-Bourbon Casks) 57,3%   Laphroaig Càirdeas 2011 Ileach Edition (Ex-Bourbon Makers Mark Casks) 8 yo 50,5%   Laphroaig Cairdeas Origin, 51,2% (For Friends Of Laphroaig 2012) (x2)  
2013   2014   2015   2016   2017  
Laphroaig Càirdeas 2013 (Port Wood Finish) 53,1%   Laphroaig Càirdeas 2014 (1st Fill Bourbon Casks Amontillado Hogsheads) 51,4%        
2018   2019   2020   2021   2022  
Laphroaig Càirdeas 2018 (Fino Cask Finish) 51,8%   Laphroaig Càirdeas 2019 Triple Wood (Ex-Bourbon, Quarter and Oloroso Sherry Casks) 59,5%     Laphroaig Càirdeas 2021 (Pedro Ximénez Finish) 58,9%   Laphroaig Càirdeas 2022 Warehouse 1 (1st Fill Maker’s Mark Bourbon) 52,2%  

 


Dags att provsmaka ännu en singlemalt ifrån Islay och årets Feis Ils-whisky ifrån Laphroaig som har buteljerats för Friends of Laphroaig-medlemmar. Årets Càirdeas är ett giftemål av whisky som lagrats på second-filled Ruby Port ”barriques” tillsammans med en dubbellagring i ex-bourbon och ex-redwine fat.

För den som är nyfiken och vill göra ett digitalt besök på min ”square foot” av Islay kan göra det här! 🙂

(Detta är en bloggpost som bygger på en helt egen införskaffad sample-3a att kunna smaka på)

Mina omdömen: Laphroaig Càirdeas Port & Wine Casks (2020) 52%

DOFT: Får en lite sur/syrlig och vinös ton direkt vid första sniffen och det är nästan så man hajjar till. Vid en andra doftning kommer en mera (bär)söt och bakomliggande ton av lättrökta charkuterier fram. När näsan vant sig kommer också inslag av blött gips, svag bourbonvanilj och lite plommonsylt fram. Här finns även lite menthol och en viss torvighet som hittas lite längre bak.

SMAK: Betydligt tydligare och kraftfullare rökighet i smaken där de röda bären och de lätt vinaktiga inslagen nu spelar mera andrafiol. Det är mjukt men ändå ganska kraftfullt och med en lite smygande träfatsbeska i bakgrunden tillsammans med en lätt askig rökton som har lite sälta i sig. Här finns också en något kolakrämig ton som är förhöjande god. Fruktkaka med söta röda vinbär. 

ESMAK: Ljus sirap, askig rökighet, röda bär, träfatsbeska, menthol och torv är några av ingredienserna i den ganska långa och lätt asktorra avslutningen. (ännu lite tyngre rökdjup hade inte gjort nått) 

HELHET: Lite speciell och intressant whisky med flera olika ingångsvinklar och underliggande smaker. Lätt sur och lite vinös ena stunden, toffekola-krämig och askigt rökig den andra. Förhållandevis bra tryck i rökigheten. Inte så besk men lite torr bitvis. Vinner inte inte på att vattnas i mitt glas.

Ev. kommentar: Gillar’t!

TOTALPOÄNG: 17,25 / 20,00

[wp_charts title=”laph_cairdeas_2020″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20, 25, 25, 15, 20, 25, 20, 15, 30, 15″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 200628, Sample (KPE)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 43 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *