Speyside Single Malt 12 Yo PX Cask Finish (Ferg & Harris) 55.7%

Näst sista whiskyn ut (och min 2:a!) ifrån och onlineprovningen – 2 Nordiska och 5 Skottar – med @jimtorarp  som värd för denna sittningen var denna Speyside Single Malt 12 Yo PX Cask Finish (Ferg & Harris) 55.7%. En blindprovning där alla deltagarna fanns uppkopplade via webbkameror och där vi i förväg hade fått hem den ingående whiskyn till det 7 stycken starka och hemliga startfältet. 

Detta är en whisky som har fått sin slutfinish på en PX-sherry-tunna i sex månader efter att först ha spenderat sin tid på et ex-bourbon-fat. Denna fatstyrkestarka kommer whiskyn ifrån ett ej angivet destilleri i Speyside-området och där bl.a Linkwood fanns med vid diskussionerna som ett högst troligt ursprungsdestilleri. Sherrywhiskyn som buteljerats av Ferg & Harris är naturligt färgad och ej kylfiltrerad.

Speyside Single Malt 12 Yo PX Cask Finish (Ferg & Harris) 55.7%
 
 WHISKY:  Speyside Single Malt
 STYRKA:  55,7%  ÅR: 2010  ÅLDER: 12 yo
 REGION:  Speyside  TYP: Singlemalt  PRIS: ca. 947 kr
 DESTILLERI:  Linkwood(?)  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Ferg & Harris  LEVERANTÖR:  –
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Pedro Ximénez Sherry Finish, # of btl: 1192 st
 
Mina omdömen: Speyside Single Malt 12 Yo PX Cask Finish (Ferg & Harris) 55.7%

DOFT: Lätt rödbrun- och mahognyfärgad whisky som förutom en lätt kolaton även har ganska påtagliga inslag av torkade mörka bär (russin, dadlar) i sig och där även lite strävhet och åldrat träinslag kan anas.

SMAK: Inledande söta och ganska lena px-sherrytoner med inslag av mörka bär och där en efterföljande något torrare läderton växer fram och där man också kan ana ”den öppnade lådan med skoputs som står där borta i hörnet…”

ESMAK: Ganska stor, god och fyllig smak (med mörka bär och en liten lädertouch) men som relativt fort tappar lite av sin pondus och bleknar något ju längre resan går och där man önskar att fler av smakerna orkade hänga med ännu längre.

HELHET: En trevlig sherrybalja som bjuder på ganska karakteristiska och vanligt förekommande sherryinslag och där spritkvaliteten känns hög. Tummen upp även för en angiven åldersmarkering på flaskan.

Ev. kommentar: Ännu lite mer tryck i smakerna och lite längre kräm i själva eftersmaken finns möjligen på min önskelista.

TOTALPOÄNG: 15,25 / 20,00

Detta var den sjätte (#6 – från vänster) smakade whiskyn ut ifrån onlineprovningen – 2 Nordiska och 5 Skottar – som hostades av Jim (@jimtorarp) ifrån Knieppen Whisky.

Startfältet bestod av totalt 7 st whiskys och som till en början provades helt blint och diskuterades, en och en och innan det rätta svaret avslöjades och den nästa sorten följde. Mer om provningen >>>

Startfält - Speyside Single Malt 12 Yo PX Cask Finish (Ferg & Harris) 55.7% - Whisky #6 från vänster Speyside Single Malt 12 Yo PX Cask Finish (Ferg & Harris) 55.7% #6 från vänster

Notering: 230525, Kneippen Whisky – Onlineprovning – 2 Nordiska och 5 Skottar – Av @jimtorarp

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 93 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *