Kilchoman STR Single Cask Finish 834/2013 (for The Distillery Shop) 55%

För dem som följer mig här på bloggen (och kanske även känner mig privat) vet att jag gärna har ett gott öga till rökig whisky, helst gärna nått brutalrökigt och då oftast ifrån nått av destillerierna på ön Islay. En ö som jag ej ännu har haft nån möjlighet att kunna besöka men där förhoppningen och önskan iaf. finns. Idag smakas det på en whisky ifrån ett singelfat ifrån det i sammanhanget unga favorit-destilleriet Kilchoman och på en whisky som lanserats enbart för destilleri-shoppen. Detta ses verkligen fram emot! 😀

Denna 9-åriga Kilchoman STR Single Cask Finish 834/2013 (for The Distillery Shop) 55% är tappad på fat 28.11.2013 och buteljerad 29.11.2022 och där man inledningsvis har lagrat den i 7 år på ett ex-bourbon barrel och sedan avslutat den och givit den en finish på ett STR-fat (Shaved, Toasted and Re-charred ex-Red Wine Cask) i 22 mån. 

Detta är en blogpost baserad på en privat införskaffad sample.

Kilchoman STR Single Cask Finish 834/2013 (for The Distillery Shop) 55%

 WHISKY:  Kilchoman STR Single Cask Finish 834/2013 (for The Distillery Shop)
 STYRKA:  55%  ÅR:  2013  ÅLDER: (9 yo)
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: ca. 1.500 kr (-ish)
 DESTILLERI:  Kilchoman   SB-ART NR:  – 
 PRODUCENT:  Kilchoman   LEVERANTÖR:  –
 ÖVRIG INFO:  1st fill ex-bourbon barrel (7 år), STR finish (22 mån). 50 ppm, # btl: 248 st
Mina omdömen: Kilchoman STR Single Cask Finish 834/2013 (for The Distillery Shop) 55%

DOFT: Härligt sherryfärgad whisky och som vid de första sniffarna andas just nått som påminner om sherry. Efter en stunds vilande i glaset har sherrynoterna övergått och blivit något mera vinösa och där den 22 månaders långa finishen på ett STR cask (Shaved, Toasted and Re-charred ex-Red Wine Cask) börjar tona fram mer och mer. Här finns också en bakomliggande karaktäristisk och lite dovare Kilchoman-rökig ton som inte riktigt fullt vågar komma ut i all sin prakt. Även svagt syrliga inslag av röda vinbär, torkade plommon och en del fatiga noter av bourbon vill också visa upp sig och som hjälper till och ger en ganska robust och fyllig doft.

SMAK: Betydligt mera rökstinn och fullskalig rökighet kommer fram direkt man smakat på den och där tjärade telefonstolpar går hand i hand med tändstickssvavel, skorstensinsidor och utbrunna brasor tillsammans med röda bär och en del träigare bourboninslag (lagrad inledningsvis i sju år på ex-bourbon-fat) lite skoputsmedel och nån läderväska. Med en lättare och uppsmygande ekfatsbeska. Underbart!

EFTERSMAK: Här hamnar dock de mera vinösa och sherryklingande inslagen lite grann mer i skymundan när rökighet tar för sig och fyller gommen och svalgets djup. Får även en lite mera syrligare munkänsla mot slutet. Som också är riktigt gott! En något fatbeskare nyans kommer fram ju längre resan går.

HELHET: För att uppskatta en whisky som den här fullt ut så behöver man nog inledningsvis gilla rökig whisky. Kraftfullt rökig whisky dessutom. Man skall nog också kunna vara lite öppen i sinnet och ha ett gott öga till vinfatslagrad whisky som kan ha en del ”syrligt vinösa tanniner” i sig och där den bakomliggande ekfatsträiga beskan också skapar en del intryck som kanske inte faller riktigt alla på läppen. Personligen så är jag i sjunde himlen och är mycket nöjd och lycklig över att få ta del av dessa gudadroppar. Bravo! 👏🤩

TOTALPOÄNG: 17,75 / 20,00

Notering: 231103, Sample, (TTO)

[Musiktips] *****     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 36 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *