Ingelred Ben Nevis Bourbon 17 yo (2021) 54,2%

Känner Du kanske till whiskymärket INGEȽREÐ och möjligen redan har smakat nån whisky ifrån denna svenska whiskybuteljeraren? Om inte, så kan detta vara ett tips! Detta är ett whiskymärke som buteljerar i första hand single cask whisky och där destilleriet Ben Nevis ligger dem allra varmast om hjärtat. 

Ingelred Ben Nevis Bourbon 17 yo (2021) 54,2% är en whisky i en ganska begränsad utgåva (85 flaskor) och där ett refill bourbon-fat har använts för att skapa denna, i min gom mycket goda singlemalt.

”Den tredje whiskyn i startfältet doftade och smakade också den mycket gott och där söta gula plommon, citrus, gröna äpplen och sköljmedel var några av noterna som kom att diskuteras när det blivit dags att ta sig an denna…”  //AWC

Ingelred Ben Nevis Bourbon 17 yo (2021) 54,2%
 
 WHISKY: Ingelred Ben Nevis Bourbon 17 yo (2021) 54,2%
 STYRKA: 54,2%  ÅRGÅNG: 2003 ÅLDER: 17 y.o
 REGION: Highlands  TYP: Singlemalt PRIS: 1.362 kr
 DESTILLERI: Ben Nevis  SB-ART NR:  55325
 BUTELJERARE: Ingelred Whisky  LEVERANTÖR: Clydesdale AB
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Refill bourbon, (Cask #384, 85 st flaskor)
 

Mina omdömen: Ingelred Ben Nevis Bourbon 17 yo (2021) 54,2%
(Presenterade smaknoter nedanför är en liten sammanfattning av allas olika uppfattningar kring bordet och som hittades av en eller flera när whiskyn provsmakades – Totalpoängen är dock mina helt personliga).

DOFT: Härlig doft med gött bett(!) och med inslag av gröna äpplen, lite citron, skumbanan och sköljmedel (Skona?)

SMAK: Något oljig/smörig whisky som har en viss sötma i sig och med inslag gula plommon, färskt trä, vanilj, vitt vin och och kanske även liten kaffeton.

ESMAK: Lätt smörig med inslag av god fatbeska (bourbon), gröna äpplen och lite vanilj

HELHET: En mycket god bourbonfatlagring som vi uppfattade hade en härlig smörighet i sig!

Ev. kommentar: Kan rekommenderas! Mycket god och med bra buteljeringsstyrka. (En personlig favorit!)

TOTALPOÄNG: 17,50 / 20,00 p

  

Till whiskyklubben AWC som jag är medlem av och även företrädare för så inkom det för några veckor sedan ett spännande mejl och en inbjudan att kunna få smaka på några stycken whiskys ifrån INGEȽREÐ. Speciellt när man också vet att Ingelred som är en stor buteljerare utav Ben Nevis ganska nyligen har lanserat ett helt gäng med nya utgåvor i sitt redan mycket trevliga sortiment med cask strength whisky.

Detta var tänkt som en liten privat whiskysammankomst hemma hos Staffan, som är en av entusiasterna och grundarna bakom detta whiskymärket och hemmahörande i Otterbäcken, inte långt ifrån Gullspång där jag själv och de andra medlemmarna i whiskyklubben bor. Fantastiskt kul(!) och en whiskyprovning givetvis svår att tacka nej till, förstås!  😃

Med som vanligt tyvärr dock lite svårare att få till ett passande datum för alla och där slutligen bara 4 av 6 AWC-medlemmar hade möjlighet att närvara vid denna provningen. Inbjuden fanns också Staffans gode vän Arne ”på macken” som är en lokalt välkänd stor vin- och whiskyentusiast. 

INGELREÐ – Vinter 2023 - En AWC-inbjudning hemma hos Staffan! INGEȽREÐ - Whisky With An Edge - Single Cask - Single Malt Ingelred - whiskyprovning, 2023

Är man kanske intresserad av att läsa lite mer ingående om denna enastående och helt oförglömliga provningen av totalt åtta stycken olika whiskys, varav sex single cask buteljerade Ben Nevis så är rekommendationen att även avlägga ett besök på AWC´s hemsida och huvudinlägget INGELREÐ – Vinter 2023.

Detta whiskyinlägget presenterar tredje whiskyn ut i för kvällen (glas nr 3 från vänster i bilden nedanför):

INGEȽREÐ-lineup - Vinter 2023

Hela whiskyprovningen kördes som ett blindprov och där varje whisky smakades gemensamt och var för sig och kom sedan att diskuteras. Vi fick också försöka komma med gissningar på både fatursprung, ålder och även alkoholstyrka innan Staffan därefter presenterade facit (som hittades på baksidan av det snygga glasunderlägget med AWC-loggan på!). Inte helt lätt men rikigt kul och verkligen intressant!

 Fortlöpande presentation av startlinan för denna maffiga INGEȽREÐ-flight! Ej klara whiskys kommer upp senare.
glas #1
glas #2
glas #3
glas #4
glas #5
glas #6
glas #7
glas #8

Vill man följa INGEȽREРpå sociala medier hittas de här: Facebook | Instagram

Ingelred - lineup - AWC-provning - 2023 Ingelred Whisky

Resterande provade whiskysorter ifrån denna mycket trevliga provningen kommer upp så fort de hunnit sammanställas! Slutligen ett jättestort TACK till Staffan för all god whisky! Och för bjudpizzan!! 😀👍

Notering: 231215. INGEȽREÐ Vinter 2023

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 134 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *