Ingelred Ben Nevis Marsala Cask 11 yo (2023) 57,1%

Till whiskyklubben AWC som jag är medlem av och även företrädare för så inkom det för några veckor sedan ett spännande mejl och en inbjudan att kunna få smaka på några stycken whiskys ifrån INGEȽREÐ. Speciellt när man också vet att Ingelred som är en stor buteljerare utav Ben Nevis ganska nyligen har lanserat ett helt gäng med nya utgåvor i sitt redan mycket trevliga sortiment med cask strength whisky.

Detta var tänkt som en liten privat whiskysammankomst hemma hos Staffan, som är en av entusiasterna och grundarna bakom detta whiskymärket och hemmahörande i Otterbäcken, inte långt ifrån Gullspång där jag själv och de andra medlemmarna i whiskyklubben bor. Fantastiskt kul(!) och en whiskyprovning givetvis svår att tacka nej till, förstås!  😃

Med som vanligt tyvärr dock lite svårare att få till ett passande datum för alla och där slutligen bara 4 av 6 AWC-medlemmar hade möjlighet att närvara vid denna provningen. Inbjuden fanns också Staffans gode vän Arne ”på macken” som är en lokalt välkänd stor vin- och whiskyentusiast. 

INGELREÐ – Vinter 2023 - En AWC-inbjudning hemma hos Staffan! INGEȽREÐ - Whisky With An Edge - Single Cask - Single Malt Ingelred - whiskyprovning, 2023

Är man kanske intresserad av att läsa lite mer ingående om denna enastående och helt oförglömliga provningen av totalt åtta stycken olika whiskys, varav sex single cask buteljerade Ben Nevis så är rekommendationen att även avlägga ett besök på AWC´s hemsida och huvudinlägget INGELREÐ – Vinter 2023.

INGEȽREÐ-lineup - Vinter 2023

Hela whiskyprovningen kördes som ett blindprov och där varje whisky smakades gemensamt och var för sig och kom sedan att diskuteras. Vi fick också försöka komma med gissningar på både fatursprung, ålder och även alkoholstyrka innan Staffan därefter presenterade facit (som hittades på baksidan av det snygga glasunderlägget med AWC-loggan på!). Inte helt lätt men rikigt kul och verkligen intressant!

 Fortlöpande presentation av startlinan för denna maffiga INGEȽREÐ-flight! Ej klara whiskys kommer upp senare.
glas #1
glas #2
glas #3
glas #4
glas #5
glas #6
glas #7
glas #8

Detta whiskyinlägget presenterar första whiskyn ut i för kvällen (glas nr 1 från vänster):
Ingelred Whisky Ben Nevis Marsala Cask 11 yo (2023) 57,1%

(Presenterade smaknoter nedanför är en liten sammanfattning av allas olika uppfattningar kring bordet och som hittades av en eller flera när whiskyn provsmakades – Totalpoängen är dock mina helt personliga).

Ingelred Ben Nevis Marsala Cask 11 yo (2023) 57,1%
 
 WHISKY: Ingelred Ben Nevis Marsala Cask 11 yo (2023) 57,1%
 STYRKA: 57,1%  ÅRGÅNG: 2012 ÅLDER: 11 y.o
 REGION: Highlands  TYP: Singlemalt PRIS: 1.358 kr
 DESTILLERI: Ben Nevis  SB-ART NR:  85883
 BUTELJERARE: Ingelred Whisky  LEVERANTÖR: Clydesdale AB
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Marsala Cask, Cask #4, 269 st flaskor
 
Mina omdömen: Ingelred Ben Nevis Marsala Cask 11 yo (2023) 57,1%

DOFT: En färgstark och doft- och smakrik whisky med stora och ganska söta sherryklingande inslag med gott om katrinplommon och torkad frukt. Här hittas även hintar av vingummi och vanilj. Orökig.

SMAK: Ganska söta sherryinslag av russin och dadlar. Här finns även en viss fruktighet och en lättare besk ton i botten och där även något torrare fatnoter, vanilj, och eukalyptus kunde identifieras i denna mycket goda whisky.

ESMAK: Lite torrare i avslutet och där de underliggand ektonerna, fatbeskan och de goda sherrytonerna och fruktigheten fortfarande finns med och samspelar riktigt bra. Mycket gott!

HELHET: En härligt fyllig och god whisky med stor sherrykaraktär och som har en del trevlig fruktighet (kanske något mer i doften än i smaken) i sig och där det även finns  lite ekfatsbeska som hjälper till och bryter av. 

Ev. kommentar: En mycket god och njutbar whisky med härlig sherrykaraktär! Gillas!

TOTALPOÄNG: 17,25 / 20,00 p

  

Vill man följa INGEȽREРpå sociala medier hittas de här: Facebook | Instagram

Ingelred - lineup - AWC-provning - 2023 Ingelred Whisky

Resterande provade whiskysorter ifrån denna mycket trevliga provningen kommer upp så fort de hunnit sammanställas! Slutligen ett jättestort TACK till Staffan för all god whisky! Och för bjudpizzan!! 😀👍

Notering: 231215. INGEȽREÐ Vinter 2023

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 174 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *