Ingelred Ben Nevis Bourbon 17 yo (2022) 49,0%

Har nyligen fått möjligheten att via Amnehärad´s Whisky Club smaka på en mycket trevlig uppställning med hela sex stycken single cask whiskys på ett bräde ifrån sortimentet hos INGEȽREÐ. Detta skedde i fredags vid en mycket generös och trevlig hemmabjudning hos Staffan, en av grundarna till detta whiskymärket.  😀👌 

Ingelred Ben Nevis Bourbon 17 yo (2022) 49,0% är en rent bourbonfatslagrad whisky och som har fått vila i hela 17 år på sitt fat innan buteljering. (Denna whiskyn har när detta skrivs nu även fått några kronor lägre pris hos Clydesdale AB som är leverantören än priset som uppgavs vid provningen).

”I glas nummer 4 och som också var kvällens ljusaste whisky till utseendet var även det en ren bourbon-fat-lagring. Också detta en fatstyrkestark singlemalt fast nu med något lägre alkohlstyrka än den föregående och med en helt annan doft- och smak. Gummitoner var något av de första noterna som kom upp och där den också upplevdes som lite fenolisk av några. Den hade också en lättare beska i sig och med något lite kortare eftersmak än whiskyn som smakades på innan.”  //AWC

Ingelred Ben Nevis Bourbon 17 yo (2022) 49,0%
 
 WHISKY: Ingelred Ben Nevis Bourbon 17 yo (2022) 49,0%
 STYRKA: 49,0%  ÅRGÅNG: 2004 ÅLDER: 17 y.o
 REGION: Highlands  TYP: Singlemalt PRIS: 1.458 kr
 DESTILLERI: Ben Nevis  SB-ART NR:  53111
 BUTELJERARE: Ingelred Whisky  LEVERANTÖR: Clydesdale AB
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Bourbon, (Cask #482, 237 st flaskor)
 

Mina omdömen: Ingelred Ben Nevis Bourbon 17 yo (2022) 49,0%
(Presenterade smaknoter nedanför är en liten sammanfattning av allas olika uppfattningar kring bordet och som hittades av en eller flera när whiskyn provsmakades – Totalpoängen är dock mina helt personliga).

DOFT: Lätt gummiton (tretornstövel), lite fenolisk med inslag av plommon och viss grönska.

SMAK: Lite söt med lätt besk ton, hint av russin, ganska fyllig smakbild

ESMAK: Inte jättelång, något nötig och där även liten besk not kan anas

HELHET: En ganska god whisky med lätt gumminyanserade inslag och med lite fenoliska nyanser och en avrundad beska.

Ev. kommentar: Hade kanske vunnit på lite längre eftersmak. Gillar personligen det lite fenoliskt skitiga inslaget man kan hitta i denna.

TOTALPOÄNG: 16,50 / 20,00 p

  

Till whiskyklubben AWC som jag är medlem av och även företrädare för så inkom det för några veckor sedan ett spännande mejl och en inbjudan att kunna få smaka på några stycken whiskys ifrån INGEȽREÐ. Speciellt när man också vet att Ingelred som är en stor buteljerare utav Ben Nevis ganska nyligen har lanserat ett helt gäng med nya utgåvor i sitt redan mycket trevliga sortiment med cask strength whisky.

Detta var tänkt som en liten privat whiskysammankomst hemma hos Staffan, som är en av entusiasterna och grundarna bakom detta whiskymärket och hemmahörande i Otterbäcken, inte långt ifrån Gullspång där jag själv och de andra medlemmarna i whiskyklubben bor. Fantastiskt kul(!) och en whiskyprovning givetvis svår att tacka nej till, förstås!  😃

Med som vanligt tyvärr dock lite svårare att få till ett passande datum för alla och där slutligen bara 4 av 6 AWC-medlemmar hade möjlighet att närvara vid denna provningen. Inbjuden fanns också Staffans gode vän Arne ”på macken” som är en lokalt välkänd stor vin- och whiskyentusiast. 

INGELREÐ – Vinter 2023 - En AWC-inbjudning hemma hos Staffan! INGEȽREÐ - Whisky With An Edge - Single Cask - Single Malt Ingelred - whiskyprovning, 2023

Är man kanske intresserad av att läsa lite mer ingående om denna enastående och helt oförglömliga provningen av totalt åtta stycken olika whiskys, varav sex single cask buteljerade Ben Nevis så är rekommendationen att även avlägga ett besök på AWC´s hemsida och huvudinlägget INGELREÐ – Vinter 2023.

Detta whiskyinlägget presenterar fjärde whiskyn ut i för kvällen (glas nr 4 från vänster i bilden nedanför):

INGEȽREÐ-lineup - Vinter 2023

Hela whiskyprovningen kördes som ett blindprov och där varje whisky smakades gemensamt och var för sig och kom sedan att diskuteras. Vi fick också försöka komma med gissningar på både fatursprung, ålder och även alkoholstyrka innan Staffan därefter presenterade facit (som hittades på baksidan av det snygga glasunderlägget med AWC-loggan på!). Inte helt lätt men rikigt kul och verkligen intressant!

 Fortlöpande presentation av startlinan för denna maffiga INGEȽREÐ-flight! Ej klara whiskys kommer upp senare.
glas #1
glas #2
glas #3
glas #4
glas #5
glas #6
glas #7
glas #8

Vill man följa INGEȽREРpå sociala medier hittas de här: Facebook | Instagram

Ingelred - lineup - AWC-provning - 2023 Ingelred Whisky

Resterande provade whiskysorter ifrån denna mycket trevliga provningen kommer upp så fort de hunnit sammanställas! Slutligen ett jättestort TACK till Staffan för all god whisky! Och för bjudpizzan!! 😀👍

Notering: 231215. INGEȽREÐ Vinter 2023

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 117 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *