Elements of Islay Sherry Cask (2022) 54,5%

Den sista whiskyn ut som kom att provas på INGEȽREÐ Vinter 2023-provningen och hemma hos Staffan var denna Elements of Islay Sherry Cask (2022) 54,5%. Också detta en sherryrökwhisky och en blended sådan med okänt urprungsdestilleri ifrån Elixir Distillers. Ingår också i sortimentet hos Cydesdale AB.

”Serien Elements of Islay är tänkt att vara just det som Islay är uppbyggt av, olika element. I stället för att namnge de olika destillerierna så har man använt sig av kemins typiska förkortningar.” //Clydesdale

Elements of Islay Sherry Cask (2022) 54,5%
 
 WHISKY: Elements of Islay Sherry Cask (2022) 54,5%
 STYRKA: 54,5%  ÅRGÅNG: 2022 ÅLDER: NAS
 REGION: Scotland  TYP: Blended Malt PRIS: 881 kr
 DESTILLERI: (okänt)  SB-ART NR:  59091
 PRODUCENT: Elixir Distillers  LEVERANTÖR: Clydesdale AB
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Sherry Cask (from a south coast Islay destillery)
 

Mina omdömen: Elements of Islay Sherry Cask (2022) 54,5%
(Presenterade smaknoter nedanför är en liten sammanfattning av allas olika uppfattningar kring bordet och som hittades av en eller flera när whiskyn provsmakades – Totalpoängen är dock mina helt personliga).

DOFT: Saltstänkt tång, hav, färskt trä, salt

SMAK: God rökig ton men inslag av söta sherrynoter och choklad.

ESMAK: Sötrökiga efterdyningar, havssalt, tång och lite kryddig chillipeppar

HELHET: En mycket trevlig blended-whisky med god sherrykaraktär och härligt rökiga inslag!

Ev. kommentar: Gillas!

TOTALPOÄNG: 18,00 / 20,00 p

  

Till whiskyklubben AWC som jag är medlem av och även företrädare för så inkom det för några veckor sedan ett spännande mejl och en inbjudan att kunna få smaka på några stycken whiskys ifrån INGEȽREÐ. Speciellt när man också vet att Ingelred som är en stor buteljerare utav Ben Nevis ganska nyligen har lanserat ett helt gäng med nya utgåvor i sitt redan mycket trevliga sortiment med cask strength whisky.

Detta var tänkt som en liten privat whiskysammankomst hemma hos Staffan, som är en av entusiasterna och grundarna bakom detta whiskymärket och hemmahörande i Otterbäcken, inte långt ifrån Gullspång där jag själv och de andra medlemmarna i whiskyklubben bor. Fantastiskt kul(!) och en whiskyprovning givetvis svår att tacka nej till, förstås!  😃

Med som vanligt tyvärr dock lite svårare att få till ett passande datum för alla och där slutligen bara 4 av 6 AWC-medlemmar hade möjlighet att närvara vid denna provningen. Inbjuden fanns också Staffans gode vän Arne ”på macken” som är en lokalt välkänd stor vin- och whiskyentusiast. 

INGELREÐ – Vinter 2023 - En AWC-inbjudning hemma hos Staffan! INGEȽREÐ - Whisky With An Edge - Single Cask - Single Malt Ingelred - whiskyprovning, 2023

Är man kanske intresserad av att läsa lite mer ingående om denna enastående och helt oförglömliga provningen av totalt åtta stycken olika whiskys, varav sex single cask buteljerade Ben Nevis så är rekommendationen att även avlägga ett besök på AWC´s hemsida och huvudinlägget INGELREÐ – Vinter 2023.

Detta whiskyinlägget presenterar åttonde whiskyn ut i för kvällen (glas nr 8 från vänster i bilden nedanför):

INGEȽREÐ-lineup - Vinter 2023

Hela whiskyprovningen kördes som ett blindprov och där varje whisky smakades gemensamt och var för sig och kom sedan att diskuteras. Vi fick också försöka komma med gissningar på både fatursprung, ålder och även alkoholstyrka innan Staffan därefter presenterade facit (som hittades på baksidan av det snygga glasunderlägget med AWC-loggan på!). Inte helt lätt men rikigt kul och verkligen intressant!

 Fortlöpande presentation av startlinan för denna maffiga INGEȽREÐ-flight! Ej klara whiskys kommer upp senare.
glas #1
glas #2
glas #3
glas #4
glas #5
glas #6
glas #7
glas #8

Vill man följa INGEȽREРpå sociala medier hittas de här: Facebook | Instagram

Ingelred - lineup - AWC-provning - 2023 Ingelred Whisky

Resterande provade whiskysorter ifrån denna mycket trevliga provningen kommer upp så fort de hunnit sammanställas! Slutligen ett jättestort TACK till Staffan för all god whisky! Och för bjudpizzan!! 😀👍

Notering: 231215. INGEȽREÐ Vinter 2023

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 93 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *