Ingelred Ben Nevis Red Wine Cask 21 yo (2023) 46,4%

Den äldsta whiskyn ifrån INGEȽREÐ som kom att smakas vid INGEȽREÐ Vinter 2023-provningen var Ingelred Ben Nevis Red Wine Cask 21 yo (2023) 46,4%. Denna singel caskt utgåvan är också den en nyhet för året och som släpptes 13/11 i en upplaga av 210 st flaskor.

”Denna whisky lagrades ursprungligen i ett bourbonfat i 10 år och efter att ha överförts till ett kaliforniskt rödvinsfat, förblev den ostörd i ytterligare 11 år.” //Clydesdale AB

Ingelred Ben Nevis Red Wine Cask 21 yo (2023) 46,4%
 
 WHISKY: Ingelred Ben Nevis Red Wine Cask 21 yo (2023) 46,4%
 STYRKA: 46,4%  ÅRGÅNG: 2001 ÅLDER: 17 y.o
 REGION: Highlands  TYP: Singlemalt PRIS: 2.117 kr
 DESTILLERI: Ben Nevis  SB-ART NR:  85900
 BUTELJERARE: Ingelred Whisky  LEVERANTÖR: Clydesdale AB
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Ex-bourbon (10 år) + Californian Red Wine (11 år), (Cask #1300, 210 st flaskor)
 

Mina omdömen: Ingelred Ben Nevis Red Wine Cask 21 yo (2023) 46,4%
(Presenterade smaknoter nedanför är en liten sammanfattning av allas olika uppfattningar kring bordet och som hittades av en eller flera när whiskyn provsmakades – Totalpoängen är dock mina helt personliga).

DOFT: Goda inslag av söta mörka plommon (både blåa och lila), lite möbelfernissa (på ett positivt sätt!), mörk choklad och även lite av det vita som kan hittas i Polly-godis.

SMAK: Fruktiga plommoninslag med en touch av möbelfernissa och en del chokladfudge. Kanske något klenare i smaken (i jämförelse med det som tidigare smakats) men ändå riktigt, riktigt trevlig. En av kvällens bästa!

ESMAK: Nyanserade ekfatstoner, nån chokladpralin och hintar av läderskärp och lite toffékola är inslag som utvecklas när denna goda sugkaramellen långsamt lämnar munhålan.

HELHET: En mogen och välbalanserad whisky med med trevlig plommonfruktighet och där den lilla hinten av möbelfernissan är mycket tilltalande.

Ev. kommentar: Möjligen att den kanske hade vunnit ännu mer på något högre buteljeringsstyrka? 

TOTALPOÄNG: 17,25 / 20,00 p

  

Till whiskyklubben AWC som jag är medlem av och även företrädare för så inkom det för några veckor sedan ett spännande mejl och en inbjudan att kunna få smaka på några stycken whiskys ifrån INGEȽREÐ. Speciellt när man också vet att Ingelred som är en stor buteljerare utav Ben Nevis ganska nyligen har lanserat ett helt gäng med nya utgåvor i sitt redan mycket trevliga sortiment med cask strength whisky.

Detta var tänkt som en liten privat whiskysammankomst hemma hos Staffan, som är en av entusiasterna och grundarna bakom detta whiskymärket och hemmahörande i Otterbäcken, inte långt ifrån Gullspång där jag själv och de andra medlemmarna i whiskyklubben bor. Fantastiskt kul(!) och en whiskyprovning givetvis svår att tacka nej till, förstås!  😃

Med som vanligt tyvärr dock lite svårare att få till ett passande datum för alla och där slutligen bara 4 av 6 AWC-medlemmar hade möjlighet att närvara vid denna provningen. Inbjuden fanns också Staffans gode vän Arne ”på macken” som är en lokalt välkänd stor vin- och whiskyentusiast. 

INGELREÐ – Vinter 2023 - En AWC-inbjudning hemma hos Staffan! INGEȽREÐ - Whisky With An Edge - Single Cask - Single Malt Ingelred - whiskyprovning, 2023

Är man kanske intresserad av att läsa lite mer ingående om denna enastående och helt oförglömliga provningen av totalt åtta stycken olika whiskys, varav sex single cask buteljerade Ben Nevis så är rekommendationen att även avlägga ett besök på AWC´s hemsida och huvudinlägget INGELREÐ – Vinter 2023.

Detta whiskyinlägget presenterar sjätte whiskyn ut i för kvällen (glas nr 6 från vänster i bilden nedanför):

INGEȽREÐ-lineup - Vinter 2023

Hela whiskyprovningen kördes som ett blindprov och där varje whisky smakades gemensamt och var för sig och kom sedan att diskuteras. Vi fick också försöka komma med gissningar på både fatursprung, ålder och även alkoholstyrka innan Staffan därefter presenterade facit (som hittades på baksidan av det snygga glasunderlägget med AWC-loggan på!). Inte helt lätt men rikigt kul och verkligen intressant!

 Fortlöpande presentation av startlinan för denna maffiga INGEȽREÐ-flight! Ej klara whiskys kommer upp senare.
glas #1
glas #2
glas #3
glas #4
glas #5
glas #6
glas #7
glas #8

Vill man följa INGEȽREРpå sociala medier hittas de här: Facebook | Instagram

Ingelred - lineup - AWC-provning - 2023 Ingelred Whisky

Resterande provade whiskysorter ifrån denna mycket trevliga provningen kommer upp så fort de hunnit sammanställas! Slutligen ett jättestort TACK till Staffan för all god whisky! Och för bjudpizzan!! 😀👍

Notering: 231215. INGEȽREÐ Vinter 2023

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 231 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *