Gotland Whisky Isle of Lime Trullaik (2023) 6 y.o 48%

Ifrån destilleriet på vår svenska kalkstensö Gotland släpptes det här nu i början av december (4/12) ännu en ny utgåva, Gotland Whisky Isle of Lime Trullaik (2023) 48%. Denna gången har man använt sig av whisky som spenderat sin tid på en blandning av färska ungerska och amerikanska ekfat.

Blandningen på dessa ingående fat där det älsta varit 8,5 år och det yngsta 6 år (snittålder 7,5 år) har varit medium- till hårt rostade och där några även har kolats. Visionen för Trullaik har varit att ta fram en whisky med tydlig och kraftfull smak och därav den något högre alkoholhalten på 48%.

freddeboos.se - sample/varuprov”Trullaik är en spännande blandning av Gotland whisky som har legat på färska ekfat av amerikansk och ungersk ek. Den amerikanska eken (Quercus Alba) ger vanilj och honungstoner medan den ungerska eken (Quercus Patraea) bidrar med en svart pepprig smak och avslut” //Gotland Whisky

Detta är en whiskypost baserad på en ’freebee-sample’ som ankommit freddeboos-bloggen.

Gotland Whisky Isle of Lime Trullaik (2023) 6 y.o 48%
 
 WHISKY: Gotland Whisky Isle of Lime Trullaik
 STYRKA: 48%  ÅR: 2023 ÅLDER6 y.o
 REGION: Sverige (Gotland)  TYP: Singlemalt PRIS: 545 kr (50 cl)
 DESTILLERI: Gotland Whisky  SB-ART NR:  32819
 PRODUCENT: Gotland Whisky  LEVERANTÖR: Gotland Whisky
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Ungersk och Amerikansk Ek
 
Mina omdömen: Gotland Whisky Isle of Lime Trullaik (2023) 6 y.o 48%

DOFT: Lite smörblomma med en del ekfatsinslag och toner av halm, honung, en halv gräddkola och kanske lite rivet citronskal nånstans långt därborta. Kan även uppfatta en hint av svaga kanelstråk.

SMAK: Mer (och bättre) tryck i smaken som känns mera öppen och som har en liten söt fruktighet i botten och där det även kommer fram lite mera ekighet och svag vanilj. Gräddkolatonen ligger nu något lager längre ner och där jag tycker att kanelen vågar sig fram lite mer. Tycker munkänslan är ganska fyllig och där nån välavvägd droppe vatten mjukar upp den något men där också mera pepprighet släpps lös.

EFTERSMAK: Medellångt avslut på denna orökiga whisky som mot slutet även bjuder på lite pepprighet och där det även finns en underliggande lätt beska samt en del kanel. Upplever den något lite ruffigare mot slutet men inte direkt störande utan mera uppiggande. Tumme upp för den höga buteljeringsstyrkan samt att whiskyn även är ekologisk.

HELHET: Om målet var att skapa en whisky med en tydlig och kraftig smak så är min uppfattning att man har kommit ganska långt på den vägen. Bra och goda smaker men där möjligen doften kanske kan utvecklas något mer då jag upplever den som lite dov och något oklar.

Ev. kommentar: En svensktillverkad öwhisky ifrån ett destilleri som man har haft möjlighet att kunna följa sedan uppstarten och ifrån de allra första officiella dropparna. Tycker att det under den gångna tiden har hänt en hel del på den positiva fronten och där de tidiga ”offnoterna” som fanns där litegrann i början av uppstartstiden nu i stort sett är helt borta.

TOTALPOÄNG: 15,00 / 20,00 p

  

 

Notering: 231212, Varuprov/sample (Gotland Whisky)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 109 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *