Kneippen ”Salty Dessert” (Arran) Rom Cask Finish 54,9%

Det är med lite skräckblandad förtjusing man först tar åt sig dofterna från whiskyn Kneippen ”Salty Dessert” (Arran) Rom Cask Finish 54,9%. Det är sött, otroligt sött de första sekundrarna och där slutlagringen på Ron Esclavo-romfat verkligen har satt sina spår. Också smaken är inbjudande, exotiskt tropisk och riktigt god, även för mig som kanske inte alltid är helt övertygad vad gäller romlagrad whisky.

Denna ej åldersangivna (NAS) Knieppen-buteljerade whiskyn har fått sin slutlagring på en något större 5-litertunna (vanligvis 3 liter) och med en något längre slutlagringstid än tidigare utgåvor man gjort. (Har ingen exakt info om vilken whisky ifrån Arran-destilleriet eller vilken Ron Esclavo-rom man använt sig av).

Ron Esclavo ifrån Dominikanska republiken är ett märke av rom. Det är en typ av alkoholhaltig dryck som vanligtvis tillverkas av biprodukter från sockerrör, såsom melass eller sockerrörsjuice, och sedan lagras på fat. Ron Esclavo-rom är känd för sin mjuka och rika smakprofil, vilket gör den populär bland romentusiaster.

Detta är en whiskypost baserad på en till freddeboos.se inkommen sample (á 3 cl) av denna whisky.

Kneippen ”Salty Dessert” (Arran) Rom Cask Finish 54,9%  
 WHISKY: Kneippen ”Salty Dessert” (Arran) Rom Cask Finish 54,9%
 STYRKA:  54,9%  ÅR: 2022  ÅLDER: NAS
 REGION:  Isle of Arran  TYP: Singlemalt  PRIS: ? (50 cl)
 DESTILLERI:  Arran  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Kneippen Whisky  LEVERANTÖR: Kneippen Whisky
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: 5-liters ekfat, Rom Cask Finish, # Flaskor: 7 st
Mina omdömen: Kneippen ”Salty Dessert” (Arran) Rom Cask Finish 54,9%

DOFT: Mycket trevlig doft där söta rominslag presenterar sig ganska på direkten. Här finns även en bakomliggande god maltig ton som man får leta lite efter då rominslaget i stort känns ganska påtagligt.

SMAK: Rejält söta och fylliga tongångar där exotiska inslag möter lite bourbonvanilj och en något mera fatbesk underton. Får ibland även lite svaga hintar av mazarin och en tropisk fruktighet. Väldigt sött men också samtidigt väldigt gott och där det även finns ett gött bett tack vare den ganska höga buteljeringsstyrkan. (Här finns utrymme för nån droppe vatten som också späder ut lite av det söta men som också gör att den känns lite mer ”dimmig” i smakerna). 

EFTERSMAK: Rejält sött avslut också och där ”Sweet Dessert” kanske vore ett ännu mer passande namn då jag inte hittar så mycket sälta i denna även om där finns en touch. Ovattnad har den ett ganska bra bett (som jag gillar) och där även lite grapefruktiga inslag kommer fram mer mot slutet.

HELHET: Snyggt gyllenfärgad whisky som man blir mer nyfiken på! Och där man blir rikligt belönad! Gillar man romlagrad whisky med ganska påtagligt sötma så är detta en fullträff. Om man som undertecknad inte alltid kanske är stormförtjust i romlagringar så är detta fortfarande ändå jäkla gott. Givetvis har också även den ingående och ofta högklassiga Arran-whiskyn gjort sitt här.

Ev. kommentar: En Arran-whisky på exotiska sterioder och där en låda med råsocker ingår! Bra gjort! 👏

TOTALPOÄNG: 17,25 / 20,00 p

En whiskyvertikal med samples ifrån oberoende buteljeraren Kneippen Whisky (Norrköping)

Se tidigare smakade Knippen Whiskys:

https://www.arranwhisky.com/ Kneippen ”Salty Dessert” (Arran) Rom Cask Finish 54,9%

Kneippen Whisky – Independent Bottler

Om man kanske tycker att redan buteljerad whisky har mer att ge eller kanske ännu inte känns helt fulländad så kan man göra som whiskyentusiasterna bakom oberoende buteljeraren Kneippen Whisky. Där har man en idé om att lägga över inköpt whisky på nya fat och därigenom kunna ge den en helt egen karaktär och där man då själv väljer lagringstyp och slutfinish.

Denna egna vidareförädlingen och slutlagringen görs i väldigt liten och begränsad skala och med hjälp av egna inköpta 3-litersfat i ek och som man då förhandsmättar på egen hand innan den inköpta whiskyn återfylls. Dessa utgåvor blir av naturliga skäl därför också mycket begränsade och där antalet flaskor är väldigt få men också samtidigt väldigt unika. Att laborera med smaker och ge whiskyn en helt egen slutfinish är också väldigt lärorikt och där man får ännu mer kännedom om grundwhiskyns egenskaper.

Funkar detta och kan man verkligen göra så, undrar säkert någon? Ja, varför inte, det är ju precis det som destillerierna själva (och även andra buteljerare) också gör med sin whisky för att försöka kunna utveckla smakerna i whiskyn. En del whiskysorter kan ha spenderat sin tid på ett flertal olika fat och olika lagringstyper innan den slutligen når sin ändstation i flaskan. Allt i denna ständiga jakten på att utveckla och förfina och där utfallet givetvis även kan slå åt båda håll. Och som gör allt ännu mer spännande!

Ett vrålstort tack till Jim, Robert och Fredrik och för att jag fått möjlighet att kunna få ta del av denna helt unika Kneippen-vertikalen med 13 stycken samples.

Notering: 240509, Sample, Kneippen Whisky

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 26 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *