SMWS 53.166 ”Kings feast down a mine shaft” 15 y.o (Caol Ila) 58,1%

För den oinvigde och nytillkomne whiskydrickaren så är The Scotch Malt Whisky Society, SMWS en internationell whiskyklubb med säte i Edinburgh, Scotland och med whiskymedlemmar hela världen över. 

Filosofin med denna whiskyklubben är att kunna ge sina likasinnade medlemmar möjlighet att smaka och upptäcka whiskysorter ifrån många olika destillerier och där en testpanel handplockar fat som man sedan buteljerar vid fatstyrka (cask strength) och där whiskyn ej heller är kylfilterad (non chill filtered). 

Flaskorna från de fat man valt att buteljera är inte märkta med namnet på ursprungsdestilleriet whiskyn kommer ifrån utan endast en sifferkod, alkoholstyrka, fattyp och en smakbeskrivande etikett. Siffrorna före punkten anger vilket destilleri det är och siffrorna efter vilket fat i ordningen det är man buteljerar ifrån destilleriet. 
(se SMWS kod- och dechiffreringslista)

 WHISKY:  SMWS 53.166 ”Kings feast down a mine shaft” 15 y.o 
 STYRKA:  46%  DEST. ÅR: 1996  ÅLDER: 15 y.o
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: 1.079 kr
 DESTILLERI:  Caol Ila  SB-ART NR:   
 BUTELJERARE:  SMWS  LEVERANTÖR:  SMWS
 ÖVRIG INFO:  (refilled hogshead, ex bourbon, 275 btl.)

 

MINA OMDÖMEN OCH BETYG FÖR:  SMWS 53.166 ”Kings feast down a mine shaft” 15 y.o (Caol Ila) 58,1%

DOFT: 4.00 Lätt ton av citruskaka och sköljmedel (skona citrus) där även en maltig fräschighet tar plats. Inte så mycket rökichet att tala om här mer än nån kvarglömd baconskiva vid eldstaden som brann ut igår. Anar även lite söta päron i botten på denna. Gott och tilltalande!

SMAK: 4.25 Mjuk, mogen rund smak där citrusinslaget är ganska dominerande och där maltsötman och lite tillkommen askig rökighet spelar bakgrundsstämmorna. Litet inslag av mjukt läderskinn. Inte en dunderökare utan här upplevs det medelstarka rökingslaget som  mera finstämmigt och balanserat. 

ESMAK: 3.75 En elegant, fräsch och ganska lågmäld islaywhisky som är lätt röknyanserad och med en rund och mjuk citruston. Med god efterföljande röksvans. (kanske dock lite i klenaste laget, för egen del…)

HELHET: 4.00 En god whisky med trevliga toner av citruszest och som har en del sötma i sig. Gillar den bäst helt ovattnad men där man kan längta lite efter den avsaknade rökigheten och som man kanske hade hoppats lite på att få känna lite mer av ifrån detta buteljerade destilleri. Överlag ändå stabilt, fräscht, lite elegant och riktigt gott!

VILL JAG: Ha den på hyllan?: ✔ Ge bort i present?: ✔  Prisvärd? ✔ Rekommenderbart: ✔

TOTALPOÄNG: 16,25 av 20.00 p

Notering: 180219, (FAN)

SMWS har även en svensk filial i Örebro och som hålls av och ligger under Bergslagens Destilleri. 
Man genomför och håller även live-provningar vid bland annat Ardbeg Embassy, Stockholm och där man kan boka och köpa in sig direkt via SMWS-hemsidan. Här hittas också aktuella provningsdatum.

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

 

 
logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *