Big Peat X-mas 2012, 53,6% (nr 40430) Blended, Douglas Laing & Co

För tredje året i rad så har vi Clydesdale AB att tacka för denna gudagåva till alla oss #PeatFreaks!! Att denna rökiga blended-whisky dessutom består av ett innehåll ifrån Ardbeg, Bowmore, Caol Ila och Port Ellen gör ju heller inte saken sämre! 😛 Släpps den 1 dec på SB – så först till kvarn…!

Big Peat X-mas 2012, Douglas Laing & Co

Region: Speyside, Styrka: 46%, Pris: 598 kr SB-Art nr: 40430

MITT BETYG: 17,00 av 20,00

DOFT/UTSEENDE: (4,25) Det är med ett stort leende man för tredje gången och tappning stoppar näsan i denna ganska brutala rökblandning. De välkända dofterna av brända tändstickor, aska, tjära och havssalt finns glädjande och fortfarande kvar och där de första skillnaderna mot tidigare versioner jag upptäcker är att den är ännu ”blekfisvitare” och något grumligare till utseendet och där askigheten är ännu mera framträdande men kanske något mindre rökig 🙂 (ett glas med fjolårets version av Big Peat Christmas Edition 2011 har nu givetvis även slagits upp, för jämförelsens skull!)

SMAK: (4.25) Här har det hänt en del må jag säga…! Den är bra mycket mjukare i starten än tidigare version(er) och känns nästan lite som utspädd blandsaft i karaktären. Den brända grillkorvs-smaken är nästan borta och har istället ersatts med ett något mjukare och rundare inslag av mildare rök. Även den lite råa, oljiga känslan har även den tonats ned en hel del… (tyvärr må jag nog säga, då jag personligen gillade den lite mer ruffa karaktären) Fast det är ändå riktigt bra! 🙂

EFTERSMAK: (4,00) Avslutet känns även det mycket mjukare och något mera finstämmigt än tidigare och är, avsaknaden av brutalrök till trots, mycket trevligt och inbjudande. Tyvärr gör detta att den inte stannar kvar i djupet nån längre stund utan avstanna ganska fort och lämnar endast svaga strimmor av rök kvar.

HELHET: (4.50) Ok, jag ska inte linda in det… detta är en helt suverän och riktigt god rökwhisky! Men det var bättre förr… Känns lite som att den har tonats ned lite grann för att bli mera mainstream och passa ”folket” bättre. (*ungefär som med Hellacopters som började rått och brutalt och var dyngbra för att sedan mjukna och tunna ut en del… *my opinion) Har man inte tidigare smakat denna och gillar rök så kommer man troligtvis digga den till 100% – Har man lyckats smaka de båda tidigare versionerna innan så är dock inte lyckan lika självklar även om detta fortfarande är en ”måste-whisky” ! 😉

Notering: 121128, (Clydesdale – sample)

Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 11 times, 1 visits today)

17 svar på ”Big Peat X-mas 2012, 53,6% (nr 40430) Blended, Douglas Laing & Co”

 1. Då jag inte testat några av de tidigare xmas edition så kommer jag troligtvis med andra ord bli väldigt nöjd med denna som kommer inhandlas på lördag 🙂

  1. Ja, gillar du din whisky lite mera finstämmig, balanserad och mjuk så kommer denna att passa som handsken. 😉
   Föredrar du att din rökwhisky är lite mer levande och spretar lite grann så blir du kanske mer besviken…
   (har lite av 2011 kvar om du är sugen på en sample)

   1. ja varför inte, kan vara intressant att testa 2011 mot 2012 som du gjorde i ditt test ovan. Du kanske kan skicka tillbaka med det samplet (dunlossit) som borde anlända till dig i nästa vecka. Skall sikta på att få iväg det på fredag, kan lägga ett mail när den är på lådan.

 2. Trodde denna upplaga skulle vara ett steg vassare. Ska bli kul att prova ditt sample av 2011:an innan man provar denna. Men som sagt man blir nog inte besviken ändå, den är ju trots allt inte så dyr. 🙂

 3. Kollade även mitt andra referens forum ang denna. Dom håller med dig fullt ut. Vilket jag anade 🙂 Så blir att nypa en 2011 från utlandet innan den tar slut.

  1. Helt rätt att ta fler referenser, då ju en poäng på en blogg egentligen inte säger så mycket utan bara speglar testarens (i det här fallet min) smak o tycke. 😉

   Skulle för övrigt vara väldigt kul att få veta den procentuella fördelningen på de olika sorterna som använts för att framställa denna blended, år från år. (gissar att det kommer förbli en väl bevarad hemlighet, eller kanske nån sidbesökare här som vet?)

   Att den mjuknat något i karaktären och blivit lite rundare i smaken skulle ju kanske kunna tyda på att man använt mera av Port Ellen i denna sås, men det har jag ju väldigt svårt att tro, då ju den snart är slut och dessutom nu har nått riktiga ockerpriser , hehe

 4. Hittade denna info på en sida.

  Faktum är att vi har varit i kontakt med producenten (Douglas Laing & Co Ltd) i jakt på proportionerna. De svarade vänligt att de absolut kunde avslöja hur mycket av varje komponent som ingick i Big Peat-utgåvorna, men att de sedan skulle vara tvungna att döda oss. Det var upp till oss om vi ville veta eller inte! Däremot avslöjade de att Big Peat innehåller ytterligare två single malts av hemlig härkomst. Det framgick inte om det gäller samtliga utgåvor eller bara X-mas 2012.

  Det gissas på att det kan vara Port Charlotte och eller Octomore.

  1. Hehe, ja och det receptet avslöjas nog inte i första taget så länge det generar bra med pengar…

   Skulle ju inte heller bli förvånad om Bruichladdich dyker upp på ett hörn också, då de ju brukar vilja testa en del nya grepp, liknande Octomoren.

 5. Humm… mjuknat 🙂 Det låter som om jag kanske ska våga mig på denna igen efter två år som jag inte gillat deras versioner 🙂

  1. Känns för egen del som jag inte blir jättebesviken ifall jag inte skulle lyckas knipa nån… (om jag hinner och bestämmer mig för att köpa nån) Men jag tror nog att du skulle tycka att denna är den bästa av dom, Markus.

   Lite kul också, som Lasse nämner ovan att det tydligen finns två outsiders av hemlig härkomst i den också och som man ju börjar klura lite grann på vad det kan vara för några. (hoppas också det avslöjas vad tiden lider…)

 6. Då var den inhandlad tillsammans med min första mackmyra, en flarra jura och en elements of islay lp2!

  Nu blire inget mer whiskyhandlande i år 🙂

  Läste ytterliggare några recensioner på big peaten och det verkar vara delade meningar (inte så lustigt) vissa säger att den är den bästa hitills medans andra säger att den veknat lite… tror de riktiga peatfreaksen kanske är av uppfattningen att den veknat.

  1. Nice. Antar det var senaste Mackmaejran och den verkar ju ha bättrat på sig, om man skall tro allt man läser… 😉

   Har faktiskt själv några samples Elements Of Islay ståendes av olika fabrikat och som jag ej hunnit testa ännu men som jag bara hört gott om. Verkar ju lovande, till skillnad mot Jura som inte fallit mig i smaken riktigt, av de få jag smakat.

   Vad gäller Big Peat X-mas Editition så ligger nog dit antagande nära till hands… och jag säger inte att den är dåligt, bara sämre än föregående och sen är det ju upp till var och en att tycka, hehe

   Smakat din PC10 Heavily Peated-sample ännu? 🙂

   1. Japp det var glöd, slutlagrad på Glöggfat (tänkte kan passa i juletid) samt skall ha lite hintar av rök också..

    och ja jag har testat pc10, den kändes jäkligt prisvärd även om jag nog håller den dyrare varianten något snäpp högre.

    synd bara att den tog slut hos leverantör så fort 🙁

    1. Robban: Tror de kommer en till laddning med PC10 heavily peated till veckan. Du får kolla med Systembolaget.

     1. Gissar Lasse att förra årets version av Big Peat 2011 nu är smakad av dig… Åsikt? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *