Laphroaig Cairdeas (2017) 57,2% (X2)

Edit: Detta är en återprovning av denna whiskyn… 

Har under den tidiga hösten fått möjligheten att vara med på en vertikalprovning av hela Laphroaig Càirdeas-serien mellan 2008 till 2022 på ett bräde och då via samplesformen á 3 cl av varje flaska. Alla dessa har sedan smakats och bedömts enskilt och privat av mig och en av medlemmarna ifrån AWC och som också ville vara med på detta förväntade röktåg… 

Just denna Laphroaig Càirdeas 2017 (First-fill Makers Mark & Quarter Cask Finish) 57,2% är för egen del en återprovning då jag redan under lanseringsåret 2017 hade möjligheten att kunna smaka på den.

Så här föll mina smaknoter och poäng denna gången… (p.s jag har inte tjuvkikat innan på tidigare noter)

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad sample.

 WHISKY:  Laphroaig Cairdeas
 STYRKA:  57,2%  UTG. ÅR: 2017  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: £77 (*FoL)
 DESTILLERI:  Laphroaig   SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Laphroaig   LEVERANTÖR:  Laphroaig 
 ÖVRIG INFO:  *Friends of Laphroaig

 

Mina omdömen: Laphroaig Càirdeas 2016 (Ex-Bourbon & Madeira Hogshead Finish) 51,6%

DOFT: Underbar sotrökig inledning där en del medicinala tongångar blandas med en ganska tjock och svulstig rökighet som även går på djupet. Mums! Här finns även inslag av rökt fisk, bacon, salta klippor och även en del tång.

SMAK: God rökkaraktär på smaken som även har en del fruktighet i sig. Även här kommer lite medicinala tongångar fram i form av jod och gips. Även lite ostronskal kan hittas tillsammans med en underliggande beska. En beska som jag tyvärr tycker tar ned den något och som även trycker undan lite av den lilla sötman som ändå finns här.

ESMAK: Dov rökighet med en något lite bitig beska och där lite aska, en stump hamparep och lite sälta.

HELHET: Gillar doften som jag tycker har en hel del kapacitet i sig men där smaken tappar något och där avslutet går något lite för mycket åt det beska håller för att hålla uppe mitt intresse. Missförstå mig rätt, det är riktigt gott men inte fullt så gott som jag vet att det kan vara och som jag hade hoppats på.

TOTALPOÄNG: 16,75 p av 20,00 p

Notering: Hösten -22, Laphroaig Càirdeas – Vertikalprovning – (2008 – 2022), AWC

2008   2009   2010   2011   2012  
Laphroaig Càirdeas 2008 (Feis Ile) 55%   Laphroaig Càirdeas 2009 12 yo 57,5%   Laphroaig Càirdeas 2010 Master Edition (Hogsheads Ex-Bourbon Casks) 57,3%   Laphroaig Càirdeas 2011 Ileach Edition (Ex-Bourbon Makers Mark Casks) 8 yo 50,5%   Laphroaig Cairdeas Origin, 51,2% (For Friends Of Laphroaig 2012) (x2)  
2013   2014   2015   2016   2017  
Laphroaig Càirdeas 2013 (Port Wood Finish) 53,1%   Laphroaig Càirdeas 2014 (1st Fill Bourbon Casks Amontillado Hogsheads) 51,4%        
2018   2019   2020   2021   2022  
Laphroaig Càirdeas 2018 (Fino Cask Finish) 51,8%   Laphroaig Càirdeas 2019 Triple Wood (Ex-Bourbon, Quarter and Oloroso Sherry Casks) 59,5%     Laphroaig Càirdeas 2021 (Pedro Ximénez Finish) 58,9%   Laphroaig Càirdeas 2022 Warehouse 1 (1st Fill Maker’s Mark Bourbon) 52,2%  

 


I vanlig ordning och till det årliga ’Feis Ile’-kalaset på ön Islay släppte Laphroaig-destilleriet ännu en festivalbuteljering och som i år har baserats på den lite mindre fattypen ”Quarter Casks”. Det ger whiskyn en större kontakt med träfatets olika smakbärare (som mjuk sötma och vanilj) och intensifierar lagringsprocessen. (Detta är en recension baserad på en sample-5:a)

DOFT: 4.25 Här bjuds näsan på en ganska medicinal inledning där dova nyanser av plast, bacon, grillad citron, ostronskal, svartpeppar och tång breder ut sig. Även nån salt jordnöt tycker jag mig kan ana i de bortre regionerna tillsammans med en del fruktig sötma. Känns inte jättebrutal i sin rökighet så här vid första mötet.

SMAK: 4.00 Mitt intryck är att (frukt)smaken ligger ganska långt fram i munnen här och inte har så mycket av sin vanliga djupgående karaktär. Även rökigheten känns till viss del lite endimensionell och platt. Smakerna är överlag trevliga men där hela smakupplevelsen känns lite ”lagerlös”. Liten beskhet kan även hittas i rökigheten samt en del peppriga toner.

ESMAK: 4.00 I avslutet är det rökdimmorna som drar det längsta strået och lägger sig på minnet i form av utbränd aska, torv, plast, anis, svartpeppar och en gummistövel. Lång smak men ändå ganska kort…  

HELHET: 4.25 En klassisk Laphroaig-whisky som kan kännas igen på smakerna och är ganska god men där munkänslan säger att det finns en liten frånvaro av de riktigt goda och djupgående inslagen och som man saknar. Plus i kanten för den höga buteljeringsstyrkan och för den naturliga färgen.

Ev. kommentar: Liten besvikelse finns här men jag skulle inte tacka nej till att få ställa denna på hyllan… 

TOTALPOÄNG: 16,50 av 20.00 p

Notering: 170924, Sample, (FAN)

[Musiktips:] Check this out!!! ***** 🙂 (Favoriter: #6, #7)
   logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *