Yula 20 y.o 52,6% (Douglas Laing)

Yula är namnet på den första blended-whiskyn ur den limiterade triologin ifrån Douglas Laing och där man använt sig av 20-årig ”peated” whisky ifrån Islands. 900 st flaskor tillgängliga och släpptes på SB den 1 dec.

yula20yo15,25
 WHISKY:  Yula
 STYRKA:  52,6%  ÅR: 2015  ÅLDER: 20 y.o
 REGION:  Islands  TYP: Blended Malt  PRIS: 1.495 kr
 DESTILLERI:  Douglas Laing  SB-ART NR:   88809
 PRODUCENT:  Douglas Laing  LEVERANTÖR:  Philipson Söderberg AB
 ÖVRIG INFO:  900 btls (worldwide)

 

DOFT: 3,75 Trevlig doft med liten svag röktouch i botten tillsammans med ett fräscht maltinslag som också har en liten smörig knäckighet som orkar sticka ut lite ur den ganska alkoholstarka lukten… Får också en liten känsla av söt sockerkaksdeg. Inte illa alls, även om jag på förhand hade hoppats på lite mera ”peatyness”…

SMAK: 4,00 En ärlig, ganska rund men ändå rak smak utan krusidull. CS-styrkan på 52,6% ger den ovattnad givetvis en rejäl skjuts i munnen och där de ofiltrerade smakämnena utvecklas till en ganska bred palett med lite lätta, rökiga inslag, maltig sötma, viss fatighet och svag vanilj. Med vatten blir den lite mera pepprig (som inte riktigt kändes först) och släpper fram mer av den söta, mogna beskan.

ESMAK: 3,75 Rund, mogen och med både söta och svagt beska inslag. Halvlång. Ganska maltig karaktär. Lätt rökighet i bakgrunden.

HELHET: 3,75 God, välbalanserad, mogen fullkroppswhisky som är mera maltig än fruktig och som har en liten trevlig bonus i form av den lilla lätta röktouchen som känns mer i doft än smak. En ärlig, rak och äkta maltwhisky, utan färgtillsatser eller kylfiltering.

TOTALPOÄNG: 15,25 / 20.00 p

Notering: 151223, Sample, MNI

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

 

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram 

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *