Rock Oyster (Douglas Laing) Sherry Edition (2019) 46,8%

Det är inte bara destillerierna själva som kan blanda sprit utan där även diverse olika buteljerare köper in olika fat och komponerar sina egna whiskysorter. Douglas Laing & Co är en välkänd och oberoende whiskyspecialist som har bortåt 65 år i branchen och där företaget nu drivs i den tredje generationen av sonen Fred.

Bland företagets whiskysortiment av blended (vatted) malt hittar man storsäljare som Big Peat, Scallywag, Timorous Beastie och Rock Oyster och där man i mitten av mars släppte en Small Batch Release och en sherrylagrad version här i Sverige av den sistnämda blended-whiskyn Rock Oyster. Givetvis och i vanlig ordning utan extra färgtillsatser eller kylfiltrering för att behålla så mycket av orginalkaraktären som det bara går. Detta blir man ju alltid lite nyfiken på… 😀

 WHISKY:  Rock Oyster (Douglas Laing) Sherry Edition 
 STYRKA:  46,8%  ÅR: 2019  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islands  TYP: Blended  PRIS: 539 kr
 DESTILLERI:  (Arran, Orkney, Jura, Islay)  SB-ART NR:   85114
 PRODUCENT:  Douglas Laing  LEVERANTÖR:  Philipson Söderberg AB
 ÖVRIG INFO:  Limited Edition, Smal Batch Release, Non-chill-filtered, no coloring

 

Mina omdömen/kommentarer:
Rock Oyster (Douglas Laing) Sherry Edition (2019) 46,8%

 

DOFT: Det är en lätt petroliumdoftande nyans som först lägger sig på minnet och som även känns lite maritim och sherrynyanserad. Jag småleer för detta gillar jag!! Här finns också en lättare röktouch som samspelar bra med de medelstarka sherrynoterna.

SMAK: Det är lite mer drag i den mycket goda röken när man får den i munnen och där man kan ana den salta havsbrisen (och ostronskalen) i fjärran och den mycket väl balanserade sherryinslaget. Detta är gott och riktig jäkla bra! En av de bästa blended-whiskys jag smakat på länge faktiskt.

ESMAK: En lättare och något tunnare röksvans dröjer sig kvar en stund och där man fortfarande kan ana den goda plommonkompotten, russinsötman och den lilla maltfruktigheten som finns där. Inte heller i eftersmaken finns det nån större beska att tala om.

HELHET: En MYCKET välkomponerad, lätt rökbetonad whisky med riktigt goda smaker och mjuka sherryinslag. Denna ödslar man inget vatten på utan bara lutar sig tillbaks och bara njuter av. Fantastisk!

VILL JAG: Ha den på hyllan?: ✔ Ge bort i present?: ➖ (nix, behåller man själv!) Rekommenderbar: ✔

TOTALPOÄNG: 17,75 av 20.00 p

[wp_charts title=”radarchart_rockoyster_sherry” type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”25, 10, 30, 20, 20, 25, 25, 15, 30, 10″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 190416, FAN

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 17 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *