Speyburn Speyside 10 Single Malt 40%

Mitt senaste folieryck kom att falla på en whisky som jag ganska nyligen även inköpt och där jag som vanligt suttit och fönstershoppat lite förstrött vid datorn när denna dök upp på en utländsk whiskysida. En skitbillig speyside-whisky för runt ca 29 € – humm, undrar om den finns att få tag här på bolaget, tänkte jag… Resten är ju som ni förstår historia. 🙂

Detta är en orginalbuteljering ifrån Speyburn-destilleriet som tar sitt källvatten ifrån floden Granty Burn som mynnar ut i floden Spey och därav har fått namnet Speyburn. Denna 10-åringen är lagrad på en kombination av American Oak ex-bourbon- och ex-sherry-fat.

Speyburn Speyside 10 Single Malt 40%
 WHISKY: Speyburn Speyside 10 Single Malt 40%
 STYRKA: 52%  ÅR:  – ÅLDER: 10 yo
 REGION: Highlands  TYP: Singlemalt PRIS: 349 kr
 DESTILLERI: Speyburn  SB-ART NR: 289
 PRODUCENT: Speyburn  LEVERANTÖR: TOMP Beer Wine & Spirits
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Lagrad i en kombination av American Oak ex-bourbon och ex-sherry-fat

 

Mina omdömen: Speyburn Speyside 10 Single Malt 40%

DOFT: Mjukt maltig och Speyside-ig doft. Här finns massor av torkat gräs, svag honung och sågat trä. Tycker det är en ganska bred doft man bjuds på här. Kokad frukt och spannmål finns också med i doftpaletten.

SMAK: Lite mera driv i smaken som ändå är rund och ganska mjuk till sin framtoning men där det också finns en ganska hög fatbeska. Sågspån, torkat gräs och spannmål sätter sin fortsatta prägel på denna whisky. Det gott, lättdrucket och åter väldigt ”Speyside-aktigt”. 

ESMAK: Mjukt, avrundat avslut med liten torrbesk efterkänning som hänger kvar en stund.

HELHET: En trevlig (och helt orökig) Speyside-whisky med bra smaker för sin låga prisklass. Lite högre buteljeringsstyrka finns möjligen på önskelistan.

Ev. kommentar: En bra och billig (bjud-, eller present)whisky som även passar fint för nybörjaren.

TOTALPOÄNG: 14,25 / 20,00

[wp_charts title=”speyburn_speyside_10″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”25, 25, 20, 20, 15, 25, 20, 10, 0, 15″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 200818, FAN

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Speyburn Speyside Single Malt 10 years 40%

Ett inlägg delat av freddeboos 🙂 (@freddeboos)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *